El Comitè d’Empresa de TV3, va emetre aquest dimarts, 19 de juliol, des de Sant Joan Despí, un comunicat en relació al que anomena “el cas Dalmases”.

Els treballadors i treballadores de la televisió pública expliquen que “el passat 9 de juliol després d’una entrevista a Laura Borràs al programa FAQS, es van produir uns fets insòlits, del tot intolerables, protagonitzats pel diputat i vicepresident de Junts x Cat, Francesc de Dalmases. Aquest, acompanyat per dues persones de la comitiva de Borràs i en presència d’ella mateixa, es van tancar amb una periodista del FAQS en una sala i, amb crits i cops a les parets, van carregar contra com s’havia fet l’entrevista i contra el programa”.

El Comitè qualifica els fets  d’actitud intimidatòria, intent de coacció i atac inexcusable contra la llibertat i el dret a la informació, i afegeix que tenen “un agreujant intolerable i intimidatori de caire masclista”.

El Comitè d’Empresa de TV3 ha fet arribar a l’equip del FAQS la seva solidaritat i l’oferiment de suport, i alhora, reclama  de la direcció de la CCMA i de TV3 “una condemna contundent dels fets”. El Comitè “espera també aquesta condemna per part de Junts per Catalunya i l’assumpció de responsabilitats del diputat Francesc de Dalmases”.

Més denúncies de pressions de Dalmases

Segons ha informat Nació Digital, altres treballadors de mitjans públics, com Catalunya Ràdio i l’Agència Catalana de Noticies (ACN), també han denunciat missatges “desagradables” i “intimidatoris” en els quals el dirigent de Junts els recordava la seva posició com a portaveu de la Comissió parlamentària de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CMMA).  També una periodista d’un mitjà privat, Onda Cero, ha donat a conèixer que va rebre “esbroncades” de forma sistemàtica durant diverses ocasions durant el 2019 per part del diputat.

Les reaccions

Francesc de Dalmases, que en un principi va restar importància a la seva actuació i pràcticament la  va negar, es va veure obligat aquest dimarts, 10 dies després dels fets, a demanar unes descafeïnades disculpes i a lamentar que la seva actitud molestés a l’equip del FAQS.

El PSC i En Comú Podem han anunciat que portaran el cas a la Comissió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals del Parlament. La portaveu del PSC va qualificar l’actitud del vicepresident de Junts d’intolerable. El portaveu dels Comuns, David Cid, considera que el diputat Francesc de Dalmases pot haver “vulnerat” el Codi de Conducta del Parlament.

Des de la part del Govern d’ERC ningú ha sortit a defensar al vicepresident de Junts. La portaveu Patricia Plaja va defensar le llibertat de premsa i la possibilitat d’exercir-la sense pressions.  La presidenta de la CMMA, Rosa Romà, ha encarregat un informe a TV3 per tal d’esbrinar què va passar als estudis de Sant Joan Despí. El Grup Barnils de Periodistes, del que forma part Dalmases, ha obert una investigació. Una part de Junts per Catalunya, evidentment molesta pel paper de Laura Borràs i Francesc de Dalmases, calla.

En els propers dies es veurà si Francesc de Dalmases es pot mantenir com a diputat o com a portaveu de Junts a la Comissió del Parlament sobre la CCMA.

Fonts: Comitè d’Empresa de TV3 i Nació Digital

Fotografia de Laura Borràs i Francesc de Dalmases: El Nacional

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here