El preu dels diversos títols

L’1 de setembre entra en vigor la rebaixa del preu del transport públic decretada pel Govern central per ajudar a la ciutadania a fer front a l’augment desfrenat de la inflació, causat, entre d’altres motius, per la guerra de Ucraïna. Les rebaixes arribaran fins al 31 de desembre.

Els abonaments dels  trens de Rodalies i mitja distància, seran gratuïts, tal com va decidir el Govern central. Caldrà veure com afecta aquesta situació al fet que la Generalitat no hagi volgut aplicar el 100 % de rebaixa al títols integrats, tal com reclamaven CCOO I UGT.

La Generalitat, reticent davant la rebaixa, ha acordat, mitjançant l’Autoritat de Transport Metropolità de Barcelona (ATM) els preus següents:

  • T-casual ( 10 viatges): Reducció del 30 %. Això implica que el preu d’una zona serà de 7’95, i de 15’70 per dues zones, etc.
  • T-usual: ( viatges il·limitats durant 30 dies): Reducció del 50 %. 20 euros per una zona, 26’95 per dues zones, etc.
  • T-Jove (viatges il·limitats durant 3 mesos): Reducció del 50 %. 40 euros per una zona, 52’60 per dues zones, etc. Afecta als menors de 25 anys però es té la previsió d’ampliar-ho fins els 30 anys, tot i que no ara.

La targeta rosa metropolitana a 2 euros

El Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que presideix l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha aprovat rebaixar un 50 % el preu de la targeta rosa metropolitana de tarifa reduïda T-4 a partir de l’1 de setembre del 2022 i fins el 31 de desembre del mateix any.

El títol multiviatge de l’AMB, que inclou 10 viatges i pot utilitzar-se per desplaçar-se pels 36 municipis de l’àrea metropolitana , passarà a tenir un preu de 2 euros durant la resta de l’any, enlloc dels 4 euros actuals. Amb aquesta reducció, el viatge sortirà a 0’20 euros, enlloc dels 0’40 actuals,  i es beneficiaran les més de 208.000 que actualment disposen del títol.

El vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, el socialista Antoni Poveda, que havia criticat Ada Colau, presidenta de l’AMB, quan aquesta va proposar la mesura, ara, en canvi, ha declarat que la rebaixa “donarà una mica d’aire a la ciutadania en general en un moment de crisi com l’actual”.

Per accedir a la  targeta rosa cal estar empadronat en un municipi de l’AMB, tenir més de 65 anys o bé estar en possessió d’un certificat de reconeixement de la discapacitat igual o superior al 33 % de l’ens competent de la Generalitat de Catalunya. Per tenir la targeta rosa gratuïta cal disposar d’uns ingressos iguals o inferiors a 8.916’91 euros anuals; per gaudir de la targeta rosa reduïda T-4, la que ara es rebaixa, els ingressos han de ser inferiors al doble del mateix valor (17.833’82 euros).

Fonts: ATM i AMB

 

Fotografia:  Nació Digital

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here