No era una broma, tot i que alguna gent ho va pensar. L’anunci fet pel Govern de la Generalitat, del que ahir informava elBaix.cat,  que la hipotètica celebració dels Jocs Olímpics d’Hivern faria que Gavà fos seu de les proves de cúrling en un Centre d’Alt Rendiment (CAR) d’Esports de Gel ubicat a la ciutat, va provocar una autèntica tempesta de reaccions crítiques a les xarxes: gent del Pirineu preguntant-se per què aquesta instal·lació no es fa a les comarques de muntanya, ecologistes denunciant que en plena crisi climàtica s’aposti per un projecte com aquest i, fins i tot, moltes bromes sobre la relació de Gavà amb els esports de gel.

Després d’aquestes reaccions, l’Ajuntament de Gavà va fer públic un comunicat ahir, divendres 29 de juliol, aclarint que el projecte de CAR és anterior a la possible designació de Gavà com a seu olímpica del cúrling (a la fotografia).

Segons l’Ajuntament que presideix l’alcaldessa socialista Gemma Badia, “Gavà està ultimant el projecte de construcció del Centre d’Alt Rendiment d’Esports de Gel, una nova instal·lació que s’ubicarà a l’espai Massotes, a l’illa que formen els carrers Energia, Progrés, la Forja i la Màquina”.

El consistori  informa que “aquest projecte s’ha estat treballant des de l’últim mig any de la mà de la Federació Espanyola d’Esports de Gel i en coordinació directa amb el Consejo Superior de Deportes del Govern d’Espanya i la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, mitjançant diferents reunions de coordinació entre les respectives institucions”. Cal recordar que l’anterior alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, és avui ministra i que el ministre responsable d’Esports és el dirigent socialista català, Miquel Iceta.

L’Ajuntament també explica que “actualment, s’estan desenvolupant els detalls de l’equipament, tant pel que fa al projecte arquitectònic i el seu funcionament, com pel que fa al finançament”, del que tan sols es diu “que anirà a càrrec de diferents institucions” sense especificar quines serien i quina seria l’aportació de l’Ajuntament de Gavà.  Tampoc es fa cap referència al possible impacte energètic del CAR, precissament en uns dies marcats per la crida del Govern central a estalviar energia. Es preveu “que tots els treballs previs estiguin enllestits els pròxims mesos” i que el nou CAR aculli totes les disciplines vinculades a aquest àmbit.

També s’explica que serà un equipament polivalent, que inclourà altres esports i amb una pista poliesportiva, i que restarà obert a l’ús de la ciutadania, “especialment els veïns i veïnes de Gavà”.

Finalment, el consistori informa que l’alcaldessa Gemma Badia era present abans d’ahir a la presentació de la candidatura de Catalunya als Jocs Olímpics d’Hivern, que inclouria l’ús del nou CAR. No se sap, però, quina serà la postura del Govern central i del COE sobre la proposta de la Generalitat de candidatura en solitari.

D’entre les reaccions relatives a la nova proposta organitzativa dels Jocs Olímpcs d’Hivern, cal destacar la de l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, que, en declaracions al Diari de Girona, proposa que la capital de la Cerdanya aculli alguna prova de gel “per tradició de pràctica esportiva, per sostenibilitat, per clubs que competeixen al màxim nivell i per instal.lacions esportives”, en una possible referència a la manca de tradició de Gavà en esports de gel.  Piñeira recorda que a Puigcerdà tenen la pista de gel més gran de tot Catalunya i per tant aspiren a acollir proves de gel “i més ara que ja no aniran proves a l’Aragó”

D’altra banda, l’anunci de la Generalitat ha provocat un dur comunicat de la plataforma STOP JJOO que ha criticat que el Govern de la Generalitat continuï destinant recursos públics, ara en una candidatura olímpica en solitari, a aquesta iniciativa.  La plataforma “lamenta l’obstinació en un projecte que només respon als interessos de lobbys i patronals, que condemna a seguir depenent d’un model esgotat i injust per a la gent del Pirineu i que és només una menjadora de recursos públics”

Font: Ajuntament de Gavà i STOP JJOO

Fotografia: Cúrling Eured

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here