Des de l’1 de setembre i fins el darrer dia d’aquest mes es pot visitar a la Biblioteca Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat, durant el seu horari d’obertura, l’exposició “Pedrolo més enllà dels límits”.

Aquesta exposició en petit format es va produir l’any 2018 en motiu del centenari del naixement de Manuel de Pedrolo (a la fotografia). La mostra abasta tant la seva dimensió biogràfica com la literària, fent especial menció al concepte del límit en l’univers pedrolià.

La mostra és a càrrec de la Institució de les Lletres Catalanes amb la col·laboració del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L’activitat està organitzada per l’Ajuntament de Cornellà.

Manuel de Pedrolo va néixer a l’Aranyó el 1918 i va morir a Barcelona el 1990. Novel·lista, dramaturg, poeta i traductor, se’l considera un dels escriptors més prolífics de les lletres catalanes: va escriure més de 20.000 pàgines i va publicar 128 obres.

La dictadura franquista va condicionar part de la seva trajectòria: les seves obres foren retallades sistemàticament  per la censura i, a més a més, se li van prohibir 10 llibres. Malgrat tots els entrebancs la novel·la “Mecanoscrit del segon origen” és una de les més llegides durant la dècada dels setanta del segle passat.  Va dirigir la col·lecció de novel·la negra “La cua de palla”. Va rebre diversos premis, entre els que destaca el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes del 1979.

Pedrolo es va interessar pel marxisme, en concret per la seva anàlisi econòmica, per la seva afirmació d’ateisme i pel seu mètode dialèctic. En la seva visió del fet nacional el seu referent era Lenin; tenia una consciencia clara de pertànyer a una comunitat nacional i no va acceptar mai la situació de sotmetiment a la que considerava que la seva nació estava subjecta. Després de la transició cap dels partits parlamentaris va encaixar amb el seu ideal polític d’esquerra nacional.

Una bona exposició per visitar al voltant de la Diada Nacional.

Fonts: Ajuntament de Cornellà de Llobregat, Associació d’escriptors en llengua catalana i Marta Ginés.

Fotografia: Biblioteca Virtual

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here