El Congrés de Diputats va discutir aquest dimarts, 27 de setembre, si prenia en consideració un projecte de llei presentat per ERC per ampliar el dret de sufragi actiu per als joves de 16 i 17 anys. La proposta, presentada per la diputada Marta Rosique, va ser rebutjada, entre d’altres, pel PSOE, PP, Vox i Ciutadans. Van donar suport a la presa en consideració, a més d’ERC, Unidas Podemos i els Comuns, i partits com Mas País, Compromís, Bildu, la CUP, BNG o Junts. La proposta no va tirar endavant.

El PSOE va encarregar a un diputat veterà, el molinenc José Zaragoza (a la fotografia), la defensa d’una postura que serà difícil que molts joves comparteixin. Zaragoza va tirar d’experiència i només va fer referència a un argument procedimental: que la proposta s’ha de presentar en una subcomissió del Congrés que analitza la reforma de la Llei Electoral.

Zaragoza va utilitzar el seu peculiar estil per fugir d’estudi i desqualificar el partit proposant, ERC, al que va acusar de fer electoralisme i a qui va preguntar: “Tan malament els hi van les coses?” També va acusar als republicans de fer propostes a Madrid que no apliquen a Catalunya. Finalment va afirmar que ERC dona lliçons d’esquerres a Espanya i governa amb la dreta a Catalunya. El PP, Vox i Ciutadans van utilitzar una llenguatge molt dur per oposar-se al vot als 16 anys.

De la banda del sí, Lucía Muñoz, d’Unidas Podemos, va recordar que “no podem privar de la participació política a quasi un milió de ciutadans”. El diputat de Bildu, Jon Iñarritu es va jugar un dinar a que la reforma de la llei electoral, a la que Zaragoza va remetre la proposta, no tirarà endavant en el que queda de legislatura. “ I el pagaria gustosament” va afegir

El Consell de la Joventut d’Espanya reclama el vot a partir dels 16 anys. Haurà de continuar esperant.

Fotografia: El Mundo

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here