Quan creus que ja s’acaba, torna a començar. Semblava que la nova legislació aprovada pel Parlament de Catalunya, amb els vots d’ERC, Junts, PSC i En Comú Podem, deixava pacificat el tema del català a l’escola fins que no hi hagi una decisió del Tribunal Constitucional, però el Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (a la fotografia) no es dona per vençut.

El TSJC es va veure obligat el passat mes de juliol a reconèixer que la nova regulació legal sobre l’ús de les llengües a l’escola no permetia aplicar la seva sentència que imposava, sense cap criteri pedagògic, el 25 % de castellà a tot el sistema educatiu.

Però la setmana passada, la Sala 5a contenciosa administrativa del Tribunal va dictar diverses resolucions en les que argumenta que la nova normativa “no afecta de forma automàtica” les decisions anteriors que havien acordat imposar mesures cautelars en diversos centres educatius.  Segons el TSJC “ l’ús mínim del castellà cautelarment acordat no resulta afectat per la prohibició de percentatges establerta en l’article 2.4 del decret llei” aprovat per la Generalitat (Decret Llei 6/2022 i Llei 8/2022). Aquesta circumstància afectava vuit centres, entre els que es troben un del Prat del Llobregat i un de Sant Esteve Sesrovires. Però el divendres el TSJC  feia un pas més i refermava la seva sentència que obligava a aplicar el 25 % de castellà a l’escola Josefina Ibáñez d’Abrera.

Així doncs, el TSJC no accepta revocar les mesures cautelars del 25 % de castellà que el Tribunal havia acordat i que la Generalitat havia demanat que fossin aixecades. Aquesta decisió no és aplicable a la resta de centres educatius del país.

La secretària general del Departament d’Educació, Patricia Gomà, ha assegurat que l’argumentació del Tribunal és “filibusterisme jurídic, és retorçar els arguments jurídics”. I ha recordat que l’actual marc normatiu que defuig dels percentatges en l’ús de les llengües “fa inaplicables aquestes mesures judicials i el mateix tribunal així s’ha expressat”. Gomà ha afegit que el TSJC “no aporta més que confusió a les famílies”.

Fotografia: Público

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here