El diari El País, publicava aquest diumenge 2 d’octubre, una informació signada pel periodista Miguel González, sobre una possible operació militar a Catalunya l’octubre de 2017. “Operación Recuperar Soberanía”, el mateix nom que l’acció portada a terme per recuperar l’illot de Perejil l’any 2002, era la denominació del Pla de les Forces Armades espanyoles davant el referèndum de l’1 d’octubre, celebrat ara fa cinc anys.

El Pla, dissenyat pel cap de l’Estat Major de la Defensa (Jemad), el general Fernando Alejandre Martínez (a la fotografia), preveia enviar 3.500 militars a Catalunya, per tal de donar suport logístic a la Guàrdia Civil i al Cos Nacional de Policia. Les revelacions apareixen en un llibre, “El Rey servido y patria honrada”, escrit pel general Alejandre. En l’obra s’explica que el Pla tenia el vistiplau per escrit de la ministra de Defensa del PP, María Dolores de Cospedal, de la que el general destaca que “a més de patriota, era valenta”. Diverses informacions han implicat pressumptament la “patriota” Cospedal en actuacions fosques del comissari Villarejo en el cas Bárcenas, i en les operacions contra Podemos i contra l’independentisme català.

De fet, l’Exèrcit va enviar lliteres, cuines, dutxes i altres materials a la caserna de Santa Eulàlia de Sant Boi de Llobregat, com a primera baula de l’operatiu. L’anunci de l’enviament del material va provocar protestes a la ciutat. Les Forces Armades també van traslladar maquinària pesant a Sant Boi per si els manifestants blocaven la sortida dels policies instal·lats al Port, en el vaixell popularment conegut com a “Piolín”.  El darrer nivell d’activació del Pla hagués suposat la implicació directa de les Forces Armades en el restabliment de l’ordre públic. No està clar que aquesta actuació respectés la legislació vigent si no hi havia una autorització explícita del Congrés de Diputats.

La ciutat de Sant Boi reclama des de fa anys que es traslladi la caserna de Santa Eulàlia, ubicada al seu centre urbà,  per tal que el municipi hi pugui ubicar habitatges i equipaments municipals. El passat mes de maig l’Ajuntament i el Ministeri de Defensa, van signar un Protocol d’intencions per iniciar els tràmits per a procedir al trasllat de la caserna.

Font: El País i Vilaweb

Fotografia: La Razón

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here