El diumenge, 9 d’octubre, el Centre d’Estudis Beguetans i el grup de recerca Olesa Rural, amb el suport dels Ajuntaments de Begues i Olesa de Bonesvalls, així com de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), celebraran una jornada festiva per inaugurar el Camí Ral que uneix ambdues poblacions, una del Baix Llobregat i l’altra de l’Alt Penedès.

El Camí Ral és l’element de patrimoni històric més extens de Begues, d’abast supralocal i supracomarcal, i un dels més antics (entre mil i dos mil anys ), essent emprat entre d’altres per reis, mercaders i peregrins (era part del camí de Sant Jaume) i potser també per ibers i romans. És també el camí per on van passar els reis Jaume I i Pere el Gran en els seus viatges de conquesta, i durant l’edat mitjana va ser el trajecte més transitat pels comerciants que es desplaçaven de Begues a Vilafranca del Penedès. No deixa de ser, doncs, significativa la data escollida: el 9 d’octubre, Diada Nacional del País Valencià, que commemora l’entrada de Jaume I a la ciutat de València, l’any 1238.

Durant 13 anys s’ha recuperat i senyalitzat aquest camí mil·lenari, gràcies a l’esforç de nombroses persones voluntàries.

La passejada inaugural, d’uns 8 kilòmetres de longitud i d’una durada aproximada de 3 hores, anirà guiada per Xavier Parellada, vicepresident del CEB.

El projecte ha estat subvencionat per l’IRMU i rep el nom de “Caminar els segles, vestir el passat”. Va acompanyat d’una exposició, que s’ha pogut visitar al Centre Cívic de Begues  fins aquest passat divendres, 30 de setembre, i que ara s’ubica al Centre Cívic d’Olesa durant aquesta primera setmana d’octubre.

La sortida del 9 d’octubre arribarà a l’Hospital d’Olesa (antic Hospital de Cervelló, del segle XIII) on es celebrarà una fira medieval, una paella popular i una ballada de danses tradicionals.

Font: Centre d’Estudis Beguetans i Olesa Rural

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here