“Jo sóc un vicentí; tant li fa d’on vinguis, de la mateixa comarca, d’una altra part de Catalunya, de la resta de l’estat o fins i tot d’un altre continent, Sant Vicenç dels Horts, té una capacitat increïble per assimilar-te, per fer-te sentir integrat si tu ho vols”. Ricard Pérez, 1994.

Més de 150 persones van omplir aquest divendres, 21 d’octubre, els jardins de Can Comamala, a Sant Vicenç dels Horts, en un acte organitzat per Sant Vicenç En Comú Podem, per retre homenatge a qui fou alcalde del municipi per Iniciativa per Catalunya (ICV) entre els anys 1988 i 2003, Ricard Pérez, i que va morir el passat dia 4 de juliol als 84 anys d’edat.

En un emocionant vídeo diversos veïnes i veïns van recordar la transformació del municipi impulsada per Ricard Pérez.

L’acte fou presentat per Petri Garcia, exregidora i excap de llista d’ICV, i va comptar amb diverses intervencions de persones representatives de la ciutat: una treballadora de l’Ajuntament, que va pujar a l’escenari acompanyada de nombrosos funcionaris, Juan Muñiz, històric  militant comunista, Joan Pastor, president de la Societat Cultural La Vicentina, i Lluís Castellanos, representant de la Fundació Iris.

Josep Maria Romero, secretari general de CCOO del Baix Llobregat, va destacar la tasca de Pérez com a sindicalista, especialment durant la dura etapa de la dictadura franquista, i va remarcar que va continuar militant al sindicat fins el final de la seva vida.

Jaume Bosch, exdiputat d’ICV, va recordar les prioritats de Ricard Pérez com alcalde ( superar els dèficits urbanístics, la lluita contra l’atur o la solidaritat internacional). Va destacar la seva fidelitat a les idees comunistes, de lluita contra la injustícia i les desigualtats, i va remarcar que mai no havia “canviat de jaqueta”.

L’escriptor vicentí, Jordi Boladeras, va citar un escrit de Paco Candel que descrivia la situació lamentable dels barris de Sant Vicenç els anys seixanta i setanta i va destacar que Ricard Pérez havia impulsat una transformació que ni el mateix Candel imaginava. Va recordar Marx i Engels i va acabar la seva intervenció recitant un poema de Carles Riba.

El portaveu i cap de llista de Sant Vicenç En Comú Podem, Jordi Gil, continuador de la tradició política de Ricard Pérez, va lliurar un ram de flors a la seva vídua, l’Antònia (a la fotografia), i va assenyalar que l’exemple de Pérez, és avui més útil que mai quan l’extrema dreta intenta guanyar posicions a tota Europa. Va acabar el discurs amb un compromís de continuar lluitant pels valors que va defensar Ricard Pérez.

Font i fotografia: Sant Vicenç En Comú Podem

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here