Aquest dilluns, 21 de novembre, a les 6 de la tarda, tindrà lloc al Centre Cívic Les Tovalloles de Sant Feliu de Llobregat la presentació del llibre “Pioneres. Història i compromís de la germanes Úriz Pi” (a la fotografia). L’acte anirà a càrrec d’un dels autors del llibre, el professor Salomó Marqués.

La presentació del llibre està emmarcada dins l’exposició “Història i compromís de les germanes Úriz Pi”, que estarà oberta fins el dia 1 de desembre al mateix Centre Cívic Les Tovalloles.

Les germanes Úriz Pi, Josefa, mestra i pedagoga, i Elisa, promotora de la iniciativa d’instaurar el Dia Internacional de la Infància per part de l’ONU, van néixer a Navarra els anys 1883 i 1893 respectivament . Són un exemple de compromís social i de lluita pels valors democràtics universals.

Totes dues van assumir importants càrrecs de responsabilitat durant la II Republicà i van organitzar l’assistència a les famílies desplaçades a causa de la guerra de 1936. A França, van formar part de la Resistència francesa contra l’ocupació nazi i van impulsar la Federació Democràtica Internacional de Dones. Malgrat tot això, l’any 1951, en plena guerra freda i en el marc de l’operació Bolero-Paprika, van ser expulsades de França per la seva militància en el Partit Comunista d’Espanya (PCE). Desplaçades a la República Democràtica Alemanya, Josefa va morir l’any 1958, i Elisa l’any 1979, sense haver pogut tornar mai a la seva terra.

Salomó Marquès i Sureda, nascut a L’Escala l’any 1942, és un destacat pedagog, professor emèrit del departament de Pedagogia de la Universitat de Girona. Està considerat la màxima autoritat sobre l’exili del magisteri de Catalunya el 1939. Juntament amb Manuel Martorell i Mª Carmen Agulló, és autor del llibre “ Pioneres”, que es presenta aquest dilluns a Sant Feliu.

Font: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Fotografia: Pol·len editorial

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here