Gir inesperat en el conflicte sobre l’ampliació de l’aeroport del Prat. En una improvisada roda de premsa (a la fotografia), convocada d’urgència aquest matí a la seu de la patronal catalana, a la Via Laietana, a la que ha assistit elBaix.cat, Salvador Illa, primer secretari del PSC, Jordi Turull, secretari general de Junts per Catalunya, i Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball, han comunicat que han decidit modificar la seva tradicional posició favorable a l’ampliació de l’aeroport del Prat.

Els compareixents han afirmat que, després d’examinar en profunditat les primeres conclusions de la Comissió per a l’Ampliació de l’Aeroport de Barcelona, creada per Foment del Treball, i de consultar els principals  especialistes mediambientals del país, han advertit que es trobaven en un error. En un gest poc habitual en política, Salvador Illa, ha reconegut: “Estàvem equivocats. Havíem arribat a un punt en que ja érem prop de les postures negacionistes del canvi climàtic de Donald Trump”. Jordi Turull ha afirmat que “si es vol aconseguir la independència de Catalunya, cal que existeixi un país i una mínima part de territori que encara no hàgim destruït”. En una línia similar, Sánchez Llibre ha explicat que “per a que les empreses puguin fer negoci ha de continuar existint la raça humana”.

Aquest canvi en la política del PSC, segons ha pogut saber elBaix.cat, tindrà importants efectes col.laterals a la comarca. Durant els propers dies, els ajuntaments socialistes retiraran les seves ale.gacions contràries a l’ampliació de la ZEPA del Delta, els ajuntaments de Sant Boi, Viladecans i Gavà renunciaran a participar en el projecte de “hub agroalimentari” del Parc Agrari, que impulsa la patronal Institut Agrari de Sant Isidre, l’Ajuntament de Gavà paralitzarà el Pla de Ponent i l’Ajuntament de Castelldefels farà el mateix amb el projecte que afecta part de la zona de l’Olla de Rei.

El veterà dirigent de la Unió de Pagesos i un dels màxims detractors en el seu moment del projecte Eurovegas, que defensaven CIU i el PSC, Lluís Parés, pagés de Sant Boi, ha fet arribar a elBaix.cat el seu escepticisme sobre el gir del PSC en relació al Delta: “Fins que no ho vegi, no m’ho creuré”, ha declarat.

Reaccions favorables: Mijoler, Gent del Fang, Aragonès i Cid

Al Prat de Llobregat, el municipi més directament afectat, l’alcalde, Lluís Mijoler, en declaracions a elBaix.cat, ha expressat la seva satisfacció per aquest inesperat canvi que “situa en una millor posició la defensa del Delta del Llobregat”. La plataforma Gent del Fang, del Prat, que aquests dies s’havia manifestat davant actes del PSC i Junts per expressar la seva oposició a l’ampliació de l’aeroport, ha anunciat la seva intenció de convidar Illa, Turull i Sánchez Llibre, a un pic-nic al costat de la llacuna de La Ricarda, on puguin degustar “platillos” de Pollastre Pota Blava i de Carxofa Prat.

El Govern de la Generalitat ha fet públic un comunicat en el que explica que aquest canvi “pot afavorir la formació d’una àmplia majoria que permeti l’aprovació dels pressupostos del 2023”. “En aquests moments”, ha declarat el president Pere Aragonès, “la única prioritat d’aquest govern independentista és aprovar uns pressupostos autonomistes”.

El portaveu d’En Comú Podem al Parlament de Catalunya, David Cid, també ha expressat la seva alegria pel canvi de posicionament de PSC i Junts. I ha afegit que la nova situació podria portar els Comuns a replantejar-se la seva negativa a establir pactes amb Junts per Catalunya. “Només falta que Junts es mostri d’acord en incrementar els impostos als més rics” ha afegit.

Reaccions contràries: PP, Vox, Cs, Lucena i Rahola

PP, Vox i Ciutadans han acusat de “traïció “a PSC i Junts, ja que fa poques setmanes havien votat al Parlament les seves propostes favorables a l’ampliació de l’aeroport. Feijoo, Abascal i Arrimadas han afirmat que “les úniques institucions amb legitimitat per decidir sobre l’ampliació de aeroport del Prat són el Tribunal Constitucional i el Consell General del Poder Judicial, autèntica representació de la sobirania del poble espanyol”.

El president d’Aena, Maurici Lucena, màxim impulsor del projecte d’ampliació, ha anunciat que es donarà de baixa del PSC, però que si la ministra de Transports i exalcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, també defensora de l’ampliació, no dimiteix, ell està disposat a continuar en el càrrec “ per responsabilitat”.

Una de les reaccions més crítiques ha estat la de la periodista Pilar Rahola, que ha advertit que demanarà al president Puigdemont que “com sempre, obligui Jordi Turull a rectificar”. Rahola ha atribuït la negativa a ampliar l’aeroport a una maniobra del moviment català pro-Palestina, que “intenta que no s’incrementin els viatges aeris a Israel, el país més democràtic del mon”.

Repercussió mediàtica: TV3

Segons ha pogut saber elBaix.cat, tots els mitjans de comunicació catalans estan preparant editorials per a les seves edicions de demà. S’espera amb expectació l’editorial de La Vanguardia. Ha sorprès, però, la reacció de TV3 que ha advertit que no podrà dedicar gaire espai a la notícia perquè els seus Telenotícies estan col·lapsats transmetent en directe qualssevol “botellot” o aldarull que tingui lloc a Barcelona i donant veu a les queixes dels veïns i veïnes de la ciutat que pateixen les polítiques de l’alcaldessa Ada Colau.

Fotografia: Vilaweb

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here