Aquest  diumenge, primer de gener, a les 7 de la tarda, les Coves de Montserrat, de Collbató, acolliran una representació del Cant de la Sibil.la ( a la fotografia).

Aquest cant és una de les manifestacions musicals més antigues de la cultura catalana. Les Sibil·les eren éssers semi divins de l’antiguitat, capaços de predir els esdeveniments futurs. Els primers cristians van conservar aquest mite, convertint-lo en oracle de la segona vinguda de Crist, del judici final i la fí del món.

La presencia d’aquesta mitologia a la litúrgia, va perdurar durant l’edat mitjana fins el Renaixement, època en què va ser prohibida i desapareix, excepte a les Illes Balears i a l’Alguer, on es va mantenir fins els nostres dies.

Els darrers anys, el Cant de la Sibil·la ha viscut un ressorgiment i són nombrosos els temples on s’ha recuperat aquesta tradició, sent la major part recreacions de caràcter historicista.

La Sibil·la de Montserrat suma dues aportacions a les celebracions tradicionals: Retorna la Sibil·la  al seu espai original precristià, les coves, i en fa una lectura actualitzada connectada amb el desafiaments que afronta la humanitat del segle XXI.

El text ha estat reescrit per l’historiador de l’art i poeta Bernat Puigdollers, vinculat al Museu de Montserrat. La Sibil·la estarà interpretada per la joveníssima soprano Meron Vilar Casserres. També actuaran el Cor Francesc Valls, dirigit per Pere Lluís Biosca, i músics com Juan de la Rubia o Gener Salicrú.

La producció va a càrrec d’Albert Blancafort i la idea i direcció artística és d’Angelina Esteve, directora del Festival Gong. El disseny de la cerimònia i el vestuari és obra de Jordi Sacasas, molt vinculat a Collbató.

Font: Festival Gong

Fotografia: Catalunya religiosa

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here