La T-Casual, la targeta de transport públic més utilitzada, no es veu aquest any 2023 beneficiada per les bonificacions que sí reben la resta de títols: passa dels 7’95 euros que ha costat durant la darrera part del 2022 als 11’35 euros a partir d’avui, 1 de gener.

En canvi sí que es mantenen els preus dels abonaments T-Usual i T-Jove, amb la mateixa reducció tarifaria del 50% en vigor des del setembre de 2022. La T-Jove, a més, en virtut del pacte pressupostari entre ERC i els Comuns, podrà ser utilitzada pels joves de fins a 30 anys ( fins ara era per a menors de 25 anys), però encara no s’ha anunciat quan entrarà en vigor aquesta mesura.

I què ha passat, doncs, amb la T-Casual. L’any 2022 només s’hi aplicava la bonificació del 30 % decidida pel Govern de PSOE i Unidas Podemos; l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), un consorci integrat per la Generalitat i les administracions locals, en el que el Govern català ostenta una majoria del 51 %, no aplicava el seu 20%.

Aquest any 2023, el Govern central ha decidit que la rebaixa del 30 % que sufraga, només s’aplicarà allà on Comunitats Autònomes i Administracions locals aportin un 20% complementari, que comporti arribar a la bonificació total del 50%. El motiu és que diverses CCAA no han aplicat durant el 2022 la seva part de la bonificació. El president de l’Aragó , el socialista Javier Lambán, ha qualificat la decisió del Govern de Pedro Sánchez, de “xantatge”, però s’ha mostrat obert ara a estudiar que s’apliqui el 20 % autonòmic i local per poder gaudir del 30 % estatal. La resta de Comunitats que no aplicaven el 20% estan estudiant també implantar-lo ara.

A Catalunya, l’ATM ha decidit fer com el 2022 i no aportar el seu 20 % i , per tant, l’Estat tampoc hi posarà el seu 30%. Conseqüència?: La T-Casual puja dels 7’95 euros als 11’35. L’ATM ha emès un comunicat que explica que “les tarifes del transport públic es mantindran amb els mateixos descomptes per al primer semestre de 2023, excepte per al títol T-Casual que no tindrà cap bonificació”. Segons l’ATM, “el títol T-Casual de 10 viatges es manté al mateix preu des de 2020 però no tindrà bonificació al 2023”. Les T-Casuals adquirides el 2022 caducaran el 15 de gener de 2023.

A partir d’ara, a qui faci un mínim de 18 trajectes en un mes, li sortirà més rendible adquirir la T-Usual: el seu preu queda en els 20 euros per una zona.

Tot això no afecta les tarifes de Rodalies de Catalunya, que veuen prolongada la seva gratuïtat.

Fonts: ACN i ATM

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here