La cantant de Sant Esteve Sesrovires, Rosalía (a la fotografia), s’ha vist involucrada sense voler, i segurament sense saber-ho, en una polèmica política. El Festival de Música Les Déferlantes, que es celebrava a Ceret (Vallespir), a la Catalunya Nord, i en el que està prevista l’actuació de Rosalía el 9 de juliol, s’ha traslladat a Perpinyà, ciutat governada per l’extrema dreta de Rassemblement National, ex Front Nacional, encapçalada per l’alcalde Louis Aliot. Una de les primeres actuacions d’Aliot va ser caviar el tradicional eslògan de “Perpinyà, la Catalana” per “Perpinyà, la radiant”.

Quan ha transcendit  la notícia, l’alcalde d’Elna, Nicolàs García, que governa el seu municipi del Rosselló al front d’una candidatura progressista i catalanista, ha publicat un tuït demanant a Rosalía que es negui a actuar a Perpinyà. García, que l’abril de l’any passat va visitar Sant Feliu de Llobregat en motiu de la inauguració de la Plaça Elisabeth Eidenbenz, directora de la Maternitat d’Elna, ha escrit això: “Qui tingui contacte amb la cantant Rosalía que l’hi digui de no vindre a cantar a Les Déferlantes. Han canviat de lloc i van a Perpinyà en un espai de l’Ajuntament en mans de l’extrema dreta. És com acceptar cantar per un ajuntament dirigit per Vox”.

El Festival tindrà lloc entre el 6 i el 9 de juliol d’enguany. L’any passat va celebrar el seu 15è aniversari rebent més de 100.000 espectadors. Els organitzadores al·leguen que a la capital de la Catalunya Nord és més fàcil arribar-hi i que Ceret ha abandonat el seu compromís amb el Festival.

Els contraris a l’actuació de Rosalía argumenten que a França continua en vigor l’anomenat cordó sanitari que busca aïllar l’extrema dreta, per ser contrària als principis democràtics. En canvi, els organitzadors de Les Déferantes afirmen que aquest és un festival despolititzat i lamenten, en un comunicat, que s’associï  música i política. La cantant de Sant Esteve de Sesrovires no s’ha pronunciat… suposant que sigui conscient de la polèmica. En tot cas, passi el què passi i es comparteixi o no la seva petició, Nicolàs García ha aconseguit recordar a tothom la necessitat de lluitar contra l’extrema dreta la mateixa setmana que al Brasil els seguidors de Bolsonaro han intentat un cop d’estat contra el president Lula.

Fotografia: RTVE

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here