L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), en coordinació amb el Departament de Salut de la Generalitat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han iniciat les proves per aportar aigua regenerada al tram final del riu Llobregat, amb l’objetiu d’incrementar el cabal i, d’aquesta manera, contribuir a desembassar menys aigua dels pantans i allargar al màxim possible les reserves d’aigua.

Durant aquesta fase de proves, s’estan aportant 400 litres per segon amb l’objetiu de preparar un funcionament a ple rendiment ( 800 litres per segon) en cas d’un escenari d’excepcionalitat, és a dir, que els embassaments del sistema Ter-Llobregat se situessin a l’entorn del 24 %.

Les aigües aportades, una quarta part de les que porta el riu de manera natural, seran potabilitzades a la planta de Sant Joan Despí ( a la fotografia).

Les Estacions de Regeneració d’Aigua (ERA) públiques de Catalunya han aportat durant el 2022 més de 60 hm cúbics d’aigua regenerada. 40 metres cúbics s’han destinat a garantir el cabal ambiental del Llobregat en el seu tram final.

L’aportació de la dessalinitzadora del Prat

A més de l’aigua regenerada, durant el 2022, les dues dessalinitzadores ( la del Llobregat i la de la Tordera) han aportat al sistema més de 57 hm cúbics d’aigua. Sense les dessalinitzadores, tan criticades quan el Govern d’esquerres a la Generalitat, les va impulsar, Catalunya hauria entrat en l’escenari d’alerta 6 mesos abans i avui, sense aquestes plantes, els embassaments tindrien 9 punts menys d’aigua.

Font: ACN

Fotografia: ACA

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here