La negociació dels pressupostos va tensar una vegada més les sessions del Parlament de Catalunya d’aquesta setmana. El PSC va continuar exigint l’ampliació de l’aeroport, el macro-casino de Hard Rock i el Quart Cinturó com a condicions per votar els comptes de la Generalitat pel 2023, dels que depenen bona part de l’increment de partides en sanitat i ensenyament que reclamen els sectors afectats.

Aquest passat dijous, 26 de gener, ERC va acceptar el text d’una proposta del PSC que feia referència al Quart Cinturó i es va abstenir en el punt en el que el PSC plantejava l’ampliació de l’aeroport. Tots els diputats i diputades d’En Comú Podem i quatre diputats de la CUP hi van votar en contra, però el PSC va obtenir el suport de tots el partits conservadors, del centre dreta a l’extrema dreta: Junts, Ciutadans, PP i VOX, més el de dos diputats de la CUP (aquests sembla ser que per error).

El text presentat pel PSC i aprovat deia: “Acordar, durant el primer semestre de 2023, amb el Govern d’Espanya una comissió tècnica que permeti acordar el nou model aeroportuari que necessita Catalunya per transformar i ampliar l’aeroport Josep Tarradellas Barcelona- El Prat en un veritable hub intercontinental, que permeti el seu creixement”. La resolució afegeix una referència al respecte a la biodiversitat i a les directives ambientals europees i a la “mínima afectació a la Xarxa Natura 2000”, amb “la consulta  prèvia a la Comissió Europea”. La resolució afirma que cal “garantir el consens territorial” però no fa cap esment al paper de l’Ajuntament de Barcelona ni al del Prat de Llobregat. La influència que pot acabar tenint de cara a Europa la ZEPA del Delta del Llobregat pot explicar l’oposició aferrissada dels ajuntaments socialistes de la comarca, favorables a l’ampliació de l’aeroport, a l’augment de les zones protegides que prevuen la Generalitat i l’Ajuntament del Prat de Llobregat.

Gairebé de forma simultània a la celebració del Ple del Parlament, la plataforma Zeroport es manifestava aquest dijous, 26 de gener, davant la seu del PSC a Barcelona (a la fotografia), dient, segons Greenpeace, “no a l’ampliació de l’Aeroport de Prat i d’altres infraestructures com la B-40 o el Hard Rock, que no fan sinó portar-nos en la direcció contrària de la justícia social i climàtica”.

Fonts: Parlament de Catalunya i Zeroport

Fotografia: Zeroport

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here