Era previsible que la decisió de l’alcaldessa socialista Maria Miranda de cessar el regidor del grup socialista Nico Cerpa, portaria cua i afectaria a l’estabilitat del govern municipal format per PSC, ERC i Junts (a la fotografia el líders dels tres grups).

Si el grup de Movem En Comú Podem reaccionava el passat dilluns, dia 30 de gener, tal com va informar elBaix.cat, el dimarts 31 de gener ho feia el grup d’ERC, soci de govern dels socialistes, amb un comunicat titulat “Davant la crisi interna del grup municipal socialista”. ERC acusava al PSC de que la seva crisi interna posa “en risc de manera irresponsable” la “majoria d’esquerres”. Els republicans afegien que entenien “les dificultats de cohesionar espais polítics plurals” com el del PSC.

La resposta del PSC no es va fer esperar. José M. Pavón, primer secretari del PSC de Castelldefels, feia públic l’endemà un comunicat en el que afirmava: “Davant les comunicacions realitzades per ERC, els demanem respecte als temes interns de la nostra organització, tal i com hem fet des del PSC quan ERC ha travessat períodes de divisió interna en la seva organització i qüestionament del seu líder local”. Pavón es podria referir a les tensions internes a ERC entre qui fou cap de llista l’any 2015, Antoni Casas, que va intentar presidir l’organització local, i el sector del cap de llista del 2019, Jordi Maresma. Fa tan sols set mesos, el 30 de juny de 2022, tal com va informar elBaix.cat, el Ple municipal acceptava la renúncia, oficialment per motius personals, de la regidora d’ERC, Rosa Pla, que fou presidenta de l’Associació de Veïns Baixador, i que gestionava les carteres d’Universitats, Ciutat del Coneixement i Medi Ambient i Sostenibilitat. Al seu substitut pel lloc que ocupava a la candidatura, Antoni Casas, tan sols se li va assignar la delegació d’Universitats, mentre que la resta de responsabilitats foren repartides entre els altres regidors republicans.

L’equip de govern queda integrat ara per 10 regidors i regidores (5 del PSC, 4 d’ERC i 1 de Junts). El total del consistori de Castelldefels està format per 25 membres; la majoria absoluta està, doncs, en 13. Aquesta situació pot obligar al PSC a fer més concessions a Ciutadans, fet que, a ben segur, incomoda ERC i Junts a quatre mesos de les eleccions. I queda per saber què passarà amb els pressupostos del 2023, encara pendents d’aprovació. L’actual equip de govern es troba en minoria des que l’alcadessa Maria Miranda, el maig del 2020, provoqués la sortida del grup de Movem Castelldefels, a qui ERC també critica en el seu comunicat.

Cerpa expulsat del Grup municipal i també del PSC

El primer secretari del PSC afirmava que “Ens hem vist obligats a cessar Fernando Cerpa , tant del Grup municipal Socialista com del PSC, per la constatació que ha estat contactant amb altres partits  polítics , alguns de nova creació, per a la seva possible incorporació a les candidatures d’aquests, de cara a les properes eleccions municipals. Tot això sent encara membre del Grup municipal Socialista”.

Pavón informava que les funcions que exercia Cerpa com a regidor “seran assumides per l’Alcaldia”, i que el seu cessament “no altera l’estabilitat del Govern municipal”.

Pavón també subratllava que les decisions adoptades “compten amb el total suport de la Comissió Executiva i la unanimitat de l’Assemblea de l’Agrupació del PSC, celebrada el dimecres, 1 de febrer de 2023”.

Cerpa: ” A mi ningú m’ha obert cap expedient sancionador”.

En declaracions a elBaix.cat, Nico Cerpa ha expressat la seva sorpresa per la decisió del PSC de Castelldefels d’expulsar-lo del partit. Segons Cerpa “en qualsevol partit polític una expulsió ha d’anar precedida per l’obertura d’un expedient sancionador i d’una audiència a la persona que es vol sancionar perquè pugui exposar els seus arguments”. Cerpa afirma que ningú li ha comunicat  l’obertura de cap expedient i que, en tot cas, “aquests expedients no es resolen en un dia”.

Fonts. PSC i ERC de Castelldefels

Fotografia: Ajuntament de Castelldefels

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here