Joan Herrera, director d’Acció Ambiental i Energia de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, que ha estat diputat d’ICV i director de l’IDAE,  i Ignasi Llorente, comunicador científic, metge de formació i fins fa poc alcalde de Torrelles de Llobregat, formen part a títol personal del grup de fundadors d’Oikia, que es va presentar aquest dijous, 9 de febrer, a Barcelona, al Hub Social (a la fotografia).

“Oikia. Propostes verdes per transformar”, es defineix amb aquestes paraules: “El mercat no solucionarà els problemes derivats del canvi climàtic. Des del sector públic no es trobaran remeis a un problema que només es pot solucionar des d’una mobilització global de tota la societat i des d’una col·laboració i coordinació de tots els sectors socials i econòmics. Ens cal proposta, acció i implicació. Volem recuperar l’oikia, la bona administració de la llar, i l’ecologia com la cura de la casa comú, de l’espai on habitem. Volem un país amb un debat avançat i modern.

Oikia afegeix: “Naixem per sumar, proposar i impulsar canvis. Estem en emergència climàtica. Volem la transició energètica. Reivindiquem els valors ambientals i la biodiversitat com un bé a protegir, Aquest és l’esperit amb els qual ens hem constituït i treballarem per aconseguir aquest equilibri que el nostre país necessita amb urgència”. Un enfocament que adquireix un especial interès a la comarca del Baix Llobregat.

Entre els fundadors de l’associació, a més d’Herrera i Llorente, hi figuren personalitats transversals des del punt de vista professional i polític. Entre d’altres hi trobem Carme Borrell, gerent de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, Nora Maristany, de la Xarxa de Conservació de la Natura (XCN), Raül Romeva, exconseller d’Exteriors i dirigent d’ERC, Xavier Sabaté, cap de Projectes Ambientals del Port de Barcelona i exconseller i exdiputat del PSC, Pere Macias, coordinador de Rodalies i exconseller de Territori per CIU, Josep Rull, director de Compromís Verd de la Mútua de Terrassa i exconseller  de Territori per CIU, una exministra socialista Leire Pajín,  i també Bet Font, biòloga vinculada al Grup de Defensa del Ter i exdiputada d’ICV, Olga Pané, gerent del Parc Salut Mar, el sindicalista de CCOO, Salvador Clarós, el meteoròleg de TV3, Francesc Mauri i l’escriptor, filòsof i sociòleg, Joaquim Sampere.

En l’acte de presentació es trobaven entre el públic dirigents d’En Comú Podem com Jessica Albiach, o l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, i regidors i regidores de l’Ajuntament de Barcelona com Janet Sanz ( Barcelona En Comú),  Ernest Maragall  (ERC) i Laia Bonet (PSC). No  es va poder constatar la presència de membres de Junts, de Ciutadans o del PP. Sí que hi eren, en canvi, Mireia Cammany, de PIMEC, i els secretaris generals de CCOO, Javier Pacheco, i d’UGT, Camil Ros

La pagina web de la nova associació és: https://www.oikia.eco/.

Font i fotografia: Oikia

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here