La Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí es va fundar l’any 1996. Són, doncs, un bon grapat d’anys treballant amb l’objetiu de col·laborar amb el poble sahrauí per la recuperació de la seva llibertat a través del lliure exercici del dret a l’autodeterminació, reconegut per les Nacions Unides com a solució al conflicte originat per la invasió del Marroc.

Formen part de la Coordinadora  10 ajuntaments del Baix Llobregat: Esplugues de Llobregat, Begues, Castelldefels, Martorell, Molins de Rei, Pallejà, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans, el Papiol i el Prat de Llobregat. Els ajuntaments pertanyen a colors polítics diferents: PSC, Junts, En Comú Podem i ERC; la situació és particularment complexa per als municipis governats pel PSC després del canvi de posició del PSOE i de la decisió de Pedro Sánchez d’acceptar les tesis polítiques del rei del Marroc.

Des del passat divendres, 3 de març, i fins aquest dimarts, dia 7, una delegació de la CCASPS, conjuntament amb l’Intergrup del Sàhara del Parlament de Catalunya, el Fons Català de Cooperació, la Federació ACAPS i l’Agència Catalana de Notícies, visiten els campaments de persones refugiades sahrauís de Tindouf, situats a Algèria (a la fotografia).

El viatge inclou reunions amb autoritats de la RASD ( president de la República i Secretari general del Front Polisario, entre d’altres) i trobades amb organitzacions com la Mitja Lluna Roja. L’objectiu és reforçar els llaços entre les institucions de Catalunya i de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD). Des de Tindouf, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) adverteix que “les darreres crisis humanitàries han tapat el conflicte del Sàhara Occidental”. El president del Fons, David Minoves, ha denunciat que “el Marroc bloqueja qualsevol opció de diàleg”.

Moció als ajuntaments i enquesta contundent

En motiu de l’aniversari de la proclamació de la RASD el passat 27 de febrer, la Coordinadora ha enviat als ajuntaments una moció per a que sigui discutida als Plens municipals, refermant la solidaritat amb la lluita del poble sahrauí per la consecució del seu dret a l’autodeterminació.

El Fons Català, amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació, acaba de fer pública una enquesta que demostra que el 78 % de les persones que coneixen el conflicte del Sàhara Occidental estan a favor de la celebració d’un referèndum d’autodeterminació del poble sahrauí , i el 76 % creu que l’Estat espanyol hauria de donar suport a la celebració d’aquest referèndum, en contra de la posició que ara ha adoptat el Partit socialista.

Font i fotografia: CCASPS

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here