Em dic Fernando Cerpa, però tothom em coneix com a Nico. Vaig néixer a Castelldefels en el barri de Vistalegre ara fa 58 anys, ciutat en la qual he estat educat i m’he desenvolupat professionalment com a policia local. He estat esportista i entrenador esportiu i de temps de lleure en diverses entitats. Tanmateix, he participat en diferents ONG’s i en moviments humanitaris. Després d’haver estat regidor d’Esports i Gent Gran durant 8 anys pel PSC en l’Ajuntament de Castelldefels, en l’actualitat ocupo un lloc en el Ple com a regidor no adscrit. Puc dir, sense gaire miraments, que Castelldefels és la meva vida.

Fa algun temps que quan me’n vaig a dormir em faig la mateixa pregunta: “Soc útil per la meva ciutat?” I la resposta no sempre és positiva, doncs la manera de fer política en els ajuntaments en general està supeditada al mandat dels grans partits polítics. Això provoca, en primer lloc, una escletxa de vegades insalvable entre les necessitats reals de les ciutats i els interessos partidistes. Cal recordar que la paraula política prové del grec polis que significa ciutat i politikos que vol dir que pertany als ciutadans. Així doncs, un polític hauria de ser un ciutadà amb valors democràtics que es dedica als interessos públics i no obeeix a cap altre tipus de poder, ja sigui ideològic o econòmic.

En segon lloc, aquest partidisme comporta de manera freqüent un estil oportunista i agressiu en el debat polític, lluny de basar-se en el respecte i en l’escolta empàtica de l’altre que no pensa com tu. Quantes propostes d’interès per al ciutadà són rebutjades per un partit o un altre en un ple per la senzilla raó de que no provenen de la pròpia formació?

Un altre distanciament evident, provocat pel partidisme, és el que existeix entre els tècnics i els politics. De vegades falten assessors especialistes en la matèria i no gent del mateix partit que governa. Tanmateix, considero que no aprofitem prou el capital humà i tècnic que treballa en els ajuntaments. No ens deixem gaire guiar per ells.

A més a més, l’antiga alternància política entre l’esquerra i la dreta sovint provoca autèntics malbarataments en refer o canviar coses que són útils i ja funcionen. Així doncs, falta una cultura del consens i del diàleg. Una política de color neutre també és viable en els governs municipals.

D’una altra banda, l’accessibilitat en els ajuntaments és cada cop pitjor, degut a una obediència extrema a la tecnologia, tot oblidant que les màquines són per a les persones i no les persones per a les màquines. Qui no coneix a alguna persona gran incapaç de fer un tràmit per internet?

Tot això m’ha anat entristint al llarg de la meva carrera com a polític i sobretot en els darrers mesos. Vet aquí perquè m’he anat fent ressò d’aquest descontentament ciutadà respecte a l’Ajuntament de Castelldefels. Ho he anat madurant dia a dia fins a decidir encapçalar una nova formació política anomenada Som Castelldefels. Està formada per gent del poble de totes sensibilitats polítiques que pertanyen a diversitat de districtes i sectors socials.  La nostra vocació és escoltar i resoldre. Si pot ser, els set dies de la setmana durant les vint i quatre hores del dia. Es tracta de gent molt preparada al costat de la qual hi treballa un equip de tècnics especialistes en cada una de les àrees que conformen les diverses regidories.

El model de ciutat que propugna Som Castelldefels és una ciutat segura, oberta, dinàmica i que recolzi tant als emprenedors com als més necessitats; una ciutat amb un transport públic eficient i un municipi cívic que estima les mascotes però exigeix responsabilitats dels seus amos. Volem una Castelldefels que fomenti la salut mitjançant l’esport, la dansa i la música juntament i que recuperi els festivals artístics; una ciutat que tingui cura dels petits i dels grans. Desitgem tenir present a totes les cultures de la ciutat sense cap tipus de discriminació, ni de sexe, gènere,  llengua o creences.

Som Castelldefels es presentarà a les properes eleccions municipals del 28 de maig amb un afany de transparència, treball i proximitat al ciutadà, perquè una altra manera de fer política és possible.

CATELLDEFELS ÉS LA MEVA VIDA

Nico Cerpa. Regidor de l’Ajuntament de Castelldefels

Fotografia: SOM Castelldefels

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here