El centre Irídia va presentar aquest dijous, 13 d’abril, el seu Informe sobre violència institucional 2022.

En l’acte de presentació hi va participar un jove que va afirmar haver estat agredit per la Guàrdia Urbana de Cornella de Llobregat, el 14 d’octubre de l’any passat, quan sortia d’una discoteca.

Segons el denunciant, un dels policies locals li va dir: “Moro de merda, tu no ets per allà? Vés a prendre pel cul, et rebentaré el cap”. A continuació el policia li va clavar un cop de puny a la boca i li va prendre el telèfon amb el que intentava gravar els fets. D’altres agents també l’haurien colpejat mentre proferien insults racistes. Quan van arribar els Mossos d’esquadra i les ambulàncies, el noi va ser traslladat a l’Hospital de Bellvitge amb diverses lesions, que consten en els informes del Servei d’Urgències.

Gràcies al vídeo gravat, recuperat pel noi amb posterioritat, es va poder identificar els cinc agents, que han estat encausats per delictes de lesions i obstrucció a la justícia amb agreujant de discriminació per racisme. La víctima, els policies i un testimoni dels fets ja han declarat davant la jutgessa.

Irídia és un Centre de Defensa dels Drets Humans, dedicat sobre tot als drets civils i polítics. L’actual consellera de Justícia de la Generalitat, d’ERC, Gemma Ubasart, ha estat membre de la seva junta directiva fins el seu nomenament.

El paper de l’Ajuntament de Cornellà

Segons elDiario.es, l’Ajuntament de Cornellà no ha volgut donar la seva versió dels fets i no ha informat sobre si ha obert algun tipus d’investigació interna als agents. L’alcalde de Cornellà, el socialista Antonio Balmón (a la fotografia amb agents de la Guàrdia Urbana), ha fet bandera en els darrers temps de la seva gestió dura en matèria de seguretat ciutadana; al costat de l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, és capdavanter de les polítiques del PSC sobre qüestions relacionades amb la policia, amb la clara intenció de no veure’s superat pels partits de dreta i extrema dreta en el discurs sobre la seguretat i l’ordre públic.

Fonts: Irídia i elDiario.es

Fotografia: Ajuntament de Cornellà de Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here