El periodista Oriol Solé, publicava aquest passat dimarts, 18 d’abril, a elDiario.es, una informació segons la qual l’empresa pública-privada Aigües de Barcelona, participada de forma majoritària per AGBAR, està essent investigada pel jutjat d’instrucció número 4 de Gavà, ja que la Fiscalia l’acusa de  “promoure o tolerar” que aigües fecals anessin a parar a la llacuna de l’Olla del Rei, de Castelldefels. Aquest és un espai natural sensible que compta des de fa temps amb una plataforma, Salvem l’Olla del Rei,  que el vol defensar davant els intents urbanitzadors de l’actual consistori de Castelldefels i que ha convocat diverses manifestacions en aquest sentit. Sembla que les aigües contaminades haurien arribat fins i tot a la platja. El Fiscal acusa als autors dels fets d’un delicte contra el Medi Ambient, castigat amb fins a cinc anys de presó.

Segons elDiario.es, la Fiscalia va presentar el juliol de l’any passat la seva denúncia, com a conseqüència d’haver investigat les queixes rebudes l’any 2020 de veïns i col·lectius ecologistes. La Guàrdia Civil ja va realitzar un atestat.  En aquell moment la Plataforma Salvem l’Olla del Rei va informar que s’havien recollit mostres a  la mateixa llacuna i a la platja, a la desembocadura de la corredora mestre, a la Platja de les Palmeres. Aigües de Barcelona al·lega que la depuradora funciona bé i atribueix la responsabilitat a l’ACA i a l’AMB, fet més que curiós si es té present que l’AMB és accionista de l’empresa.

AGBAR: de denunciant a denunciada

Aigües de Barcelona va ser creada l’any 2013, amb el suport i l’impuls del PSC i CiU. Està formada per AGBAR, com a soci majoritari, i l’AMB (15%) i Criteria -La Caixa,  i gestiona el subministrament  d’aigua a 23 municipis de la conurbació de Barcelona, molts d’ells del Baix Llobregat. L’empresa, que presideix l’ex gerent de la Mancomunitat de Municipis de l’AMB, nomenat pel PSC, Angel Simón (a la fotografia), manté molt bones relacions amb el PSC de l’àrea metropolitana i del Baix Llobregat, en especial amb l’alcalde socialista de Cornellà, Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’AMB, i també amb Junts per Catalunya. Fa només un parell de dies, el cap de llista de Junts a Barcelona, l’exalcade convergent, Xavier Trias, afirmava que “anar contra els poderosos no té sentit”.

En canvi, AGBAR ha estat protagonista de diversos enfrontaments amb l’Ajuntament de Barcelona i altres municipis que han intentat municipalitzar el servei de l’aigua. AGBAR va presentar una denúncia contra l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que el Tribunal de Comptes va arxivar l’any 2021. Colau va declarara llavors que “AGBAR és l’empresa més bel.ligerant que he conegut aquests anys”. Ara, AGBAR ha passat de denunciant a denunciada.

Font: elDiario.es

Fotografia: Catalunya press

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here