La política municipal de Castelldefels viu moments convulsos. Tres candidats són el que més possibilitats tenen d’arribar el 28 de maig a una de les alcaldies més disputades del Baix Llobregat i de Catalunya: l’actual alcaldessa, la socialista Maria Miranda, l’exalcade del PP, Manu Reyes, i la també exalcaldessa Candela López, de Movem En Comú Podem.

Dins l’espai socialista es va produir una crisi fa unes setmanes quan el PSC va fer fora l’encara regidor Nico Cerpa. Aquest es presenta ara a les eleccions amb un nou partit d’àmbit local, anomenat SOM Castelldefels.

La crisi ha arribat també a Ciutadans, un partit que s’està desintegrant de forma accelerada a la comarca, a Catalunya i a l’Estat espanyol. L’ACN va informar aquest dimecres, 19 d’abril, que el Comitè Autonòmic de Ciutadans havia decidit prescindir del regidor Guillermo Massana ( a la fotografia), que havia estat nomenat cap de llista per a les eleccions del 28 de maig. Els motius serien, segons la direcció, la “falta de lleialtat” i la “incapacitat de construir un equip solvent”. Massana ja havia encapçalat l’any 2015 la candidatura del partit que ara presideix Carlos Carrizosa, i és regidor a l’oposició, tot i que sovint ha ajudat al govern en minoria de PSC, ERC i Junts.

Curiosament, el portaveu del partit al Parlament, Nacho Martín Blanco, havia explicat el passat mes de novembre que Massana seria el cap de llista a les municipals perquè “és un candidat sòlid, compromès que porta molts anys en l’àmbit municipal fent una gran tasca i que té tota la nostra confiança”. La confiança ha durat cinc mesos: el temps que ha trigat Ciutadans en descobrir les intencions de Massana

La maniobra del PP

Tot es va aclarir per la tarda. El cap de llista del PP, Manu Reyes, anunciava que Guillermo Massana i l’altra regidora de Ciutadans, Cristina Corona, deixaven Ciutadans, es quedaven com a regidors no adscrits i formaran part com independents de la candidatura dels populars. Fonts municipals destaquen la “capacitat d’adaptació” de Massana que ha passat de donar suport al PSC i ERC a ser candidat del PP.

La maniobra podria haver estat preparant-se feia temps i, probablement s’ha fet pública ara per deixar Ciutadans sense capacitat de resposta i intentar que no pugui presentar llista a Castelldefels, ja que el termini per inscriure les candidatures a la Junta Electoral és a punt d’acabar.

El PP es juga les seves úniques possibilitats de tenir alcaldies a Catalunya, a Badalona i Castelldefels. Però a Badalona, més enllà dels resultats electorals, el candidat Xavier García Albiol, es veu amenaçat per una petició de la Fiscalia de gairebé tres anys de presó i deu d’inhabilitació per un possible delicte de prevaricació. Queda Castelldefels, on els populars valoren que la mala gestió de l’alcaldessa socialista els hi pot facilitar les coses.

Ciutadans va obtenir l’any 2019, 1.777 vots, un 6’58 %, que li van suposar dos regidors. El PP, amb aquesta discutible maniobra, opta a quedar-se amb l’electorat del partit taronja, però Valents i VOX intentaran el mateix. El que és indiscutible és que les eleccions del 28 de maig poden significar el final de Ciutadans.

Font: CCMA i Europa Press

Fotografia: LaVoz.cat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here