El Parlament de Catalunya (a la fotografia) va nomenar el passat dimecres, 3 de maig, el nou Consell Assessor del Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura que depèn del Síndic de Greuges. La proposta va ser aprovada per 112 vots a favor (PSC, ERC, Junts, En Comú Podem i CUP), 18 en contra i una abstenció.

El nomenament dels nous membres és fruit de la substitució de l’anterior Síndic de Greuges, Rafael Ribó, per la Síndica Esther Giménez Salinas. La llei estableix que l’elecció d’un nou Síndic implica la renovació del seu Consell Assessor. El seu mandat serà el mateix que el de la nova Síndica: sis anys.

El Consell està integrat per dotze membres, proposats per Universitats, Col·legis Professionals i ONGs, que constitueixen un grup multidisciplinari de professionals que cobreix els camps específics del dret, la salut i els drets humans. Entre les persones escollides hi ha Josep Joan Moreso, exrector de la Universitat Pompeu Fabra, Emilie Marie Rivas, de Save the Chidren, l’advocat Benet Salellas, Aina Estarellas, d’Irídia, o Rosa Servent, del Col·legi de Metges. També en forma part, l’advocat i exdiputat santfeliuenc, Jaume Bosch, en tant que expert en seguretat, proposat per l’ONG SUDS.

La institució del Síndic de Greuges de Catalunya té la condició de Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura (MCPT)  en virtut del Protocol facultatiu de la Convenció contra la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumanes o degradants, adoptat per l’Assemblea General de les Nacions Unides.

Un Equip de Treball del MCPT vista espais que depenen de les administracions catalanes i en què es troben persones privades de llibertat (centres penitenciaris, comissaries de Mossos d’esquadra i policies locals, centres de menors, centres psiquiàtrics…) i fa recomanacions a les autoritats competents per millorar la garantia de drets. A més, un cop l’any, el Mecanisme presenta un informe monogràfic al Parlament que recull les actuacions que ha dut a terme.

Font i fotografia: Síndic de Greuges de Catalunya

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here