El trencament de l’espai postconvergent ha donat lloc com a mínim a tres opcions electorals: Junts per Catalunya, el partit de Laura Borràs, Carles Puigdemont i Jordi Turull; Ara Pacte Local, la plataforma impulsada pel PDdCAT de Joana Ortega i David Bonvehí, i Units per Avançar, que engloba militants de l’antiga Unió Democràtica de Catalunya de Duran i Lleida i Ramon Espadaler, que es presenta amb el PSC. Aquestes forces polítiques es confronten en molts municipis de la comarca.

Però les coses no són tan clares. La possibilitat de denominacions específiques a cada municipi i l’herència de la marca Junts que van utilitzar conjuntament l’actual Junts per Catalunya i el PEdCAT l’any 2019 han derivat en confrontacions per les sigles i pels drets electorals, davant les quals les Juntes Electorals van estipular que Junts i Ara Pacte Local es repartissin aquests drets derivats dels resultats de les darreres eleccions municipals.

I fins i tot així, trobem casos ben curiosos:

Esparreguera: el Tribunal Constitucional decideix

A Esparreguera concorren Junts per Esparreguera (Ara Pacte Local) i Esparreguera 2031-Junts, que és la llista de Junts per Catalunya. Una decisió judicial havia deixat fora de la cursa electoral la candidatura de Junts per Esparreguera- Ara Pacte Local a causa d’una impugnació d’Esparreguera 2031-Junts, perquè, segons el jutjat, la seva denominació ”genera confusió”. Finalment, però, després que les dues llistes presentessin recursos d’empara davant el Tribunal Constitucional, aquest va autoritzar a darrera hora Junts per Esparreguera a que es pugui presentar amb aquesta denominació. Junts per Esparreguera va emetre un comunicat d’urgència en el que destacava que el Tribunal Constitucional els hi “ha donat la raó i ens podrem presentar a les eleccions municipals” (a la fotografia).

Junts per Castellví és el PSC

A Castellví de Rosanes, la candidatura anomenada Junts per Castellví és la del PSC, mentre que l’actual alcalde Adrià Camino, que per acabar de complicar la troca, és ,o era, militant del PEdCAT,  i que va ser un dels impulsors de Centrem, una projecte també vinculat a aquest partit, es presenta com Endavant Castellví- Compromís Municipal, candidatura que computa dins Junts per Catalunya.

Votar Junts x Sant Vicenç és votar ERC

Un altre municipi on la confusió pot ser total és Sant Vicenç dels Horts: ERC es presenta com a Junts x Sant Vicenç (Acord Municipal, la plataforma dels republicans) mentre que també es presenta Junts per Catalunya- Sant Vicenç dels Horts (Compromís Municipal, la plataforma de Junts per Catalunya).

A Molins de Rei ningú no es vol dir Junts

El cas contrari a les baralles per anomenar-se Junts es produeix a Molins de Rei: Ramon Sánchez, que encara avui és regidor de Junts, es presenta con Ara Molins- Ara Pacte Local, la plataforma del PEdCAT, mentre que Junts per Catalunya es presenta com Enlaira Molins- Compromís Municipal, sense cap referència a Junts per Catalunya, quan en realitat en forma part. A Molins, doncs, uns i altres han optat per amagar les autèntiques sigles com fa Xavier Trias a Barcelona.

Santa Coloma per la República, la candidatura de Junts per Catalunya

La denominació més curiosa de Junts per Catalunya es produeix a Santa Coloma de Cervelló, on la candidatura s’anomena Santa Coloma de Cervelló per la República (Junts)- Compromís municipal. No consta que Xavier Trias tingui previst fer campanya en aquest municipi.

Fotografia: Junts per Esparreguera

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here