La candidata de Sant Feliu En Comú Podem aspira a revalidar el seu segon mandat com a alcaldessa d’una ciutat on gairebé el 80% del veïnat es mostra molt satisfet de viure als seus barris. Muñoz es considera hereva de la tradició històrica dels governs municipals de PSUC i ICV i vol continuar consolidant un model de ciutat cohesionada, amable i sostenible, aprofitant les oportunitats que sorgiran amb el soterrament de les vies del tren.

-El mandat que just s’acaba amb les eleccions del pròxim 28 de maig no ha estat gens fàcil principalment pel fet d’haver d’afrontar una crisi tan impactant com imprevisible com va ser la pandèmia de la covid. Quin balanç fas d’aquest període de govern des de la teva responsabilitat com a alcaldessa de Sant Feliu?

-Doncs molt positiu, sobretot tenint en compte que vam haver d’afrontar aquesta crisi de la nit al dia sense cap marge de previsió. Vam posar totes les eines i recursos de l’ajuntament per garantir el benestar dels veïns i veïnes. Aquí és molt important també recordar com el govern de l’Estat, amb la nostra participació amb Unidas Podemos, va aprovar tot un escut social per rescatar les persones mentre que a la crisi anterior, a partir del 2011, el govern del PP amb Mariano Rajoy va rescatar els bancs. Es van garantir els ERTO, es van frenar els desnonaments i això ens va permetre com a ajuntament derivar recursos per donar suport a les residències de la gent gran, fomentar la recuperació econòmica de les empreses locals, invertir en plans d’ocupació o en facilitar l’accés a la cultura de la població en els temps més durs de la pandèmia. També vam millorar els entorns escolars, vam pacificar espais urbans. Tot el que vam viure en aquells anys ens ha fet més forts, ens ha permès conèixer-nos més i millor i també ens ha servit per demostrar-nos del que som capaços quan actuem com a comunitat.

-Durant el teu mandat, el juny de 2021, hi va haver un abans i un després en la història de Sant Feliu. Es van iniciar les obres del soterrament de les vies del tren. Com recordes aquell dia i quin projecte de reaprofitament del nou espai urbà que quedarà per sobre del soterrament portareu a terme si renoves l’alcaldia?

-El 21 de juny, amb l’inici de les obres, té un gran valor simbòlic pel fet que durant molts anys s’havien fet anuncis, però el projecte no acabava de fer-se realitat. Ho recordo amb molta alegria. El primer gran anunci va ser el gener de 2018 quan el ministre del PP Íñigo de la Serna ens va confirmar oficialment que les obres tirarien endavant. Aquesta és una victòria de la ciutadania de Sant Feliu, de tots els seus col·lectius socials i de tots els governs municipals que se n’han anat succeint. Hi ha una altra data que recordo de manera especial. Va ser el 15 d’octubre del 2022 quan es van tancar definitivament el pas a nivell. Les barreres estaven baixades 50 minuts de cada hora i moltes persones van morir atropellades en aquell punt. El soterrament ens dona l’oportunitat de recosir la ciutat i no ens podem permetre el luxe de fer-ho només bé. Ho hem de fer molt bé. Amb el soterrament de les vies planifiquem el Sant Feliu del futur i ho fem buscant l’excel·lència. D’aquí el concurs d’idees i la consulta ciutadana posterior que vam organitzar i de les quals va sortir guanyadora la proposta “Rambla Major”. Estem gaudint d’un repte molt engrescador, el de construir el futur de Sant Feliu. I nosaltres tenim la sort de portar en el nostre ADN el bagatge acumulat de ser els impulsors d’un model de ciutat que s’ha demostrat tot un èxit al llarg dels anys. Un model cohesionat socialment i que garanteix igualtat d’oportunitats als veïns i veïnes de tots els barris.

-Ara que parlaves de l’ADN de la teva formació, del bagatge que teniu com a hereves de les alcaldies històriques de PSUC i ICV, amb el Cesc Baltasar, Àngel Merino i Jordi San José. Com combineu a la candidatura aquest pes històric amb sàvia nova, amb les cares noves que poden representar un cert esperit de renovació?

-La gran virtut que tenim com a espai polític és la d’haver comptat sempre amb persones que hem cregut en la transformació de la ciutat, en l’estima per Sant Feliu i en les ganes de millorar la vida del veïnat. Això ho conservem intacte. Tenim la sort de tenir uns grans referents com el Cesc, l’Àngel i el Jordi i som hereves de les seves idees i la seva lluita municipalista. I a més ara incorporem cares noves, mirades diferents de com treballar per millorar Sant Feliu. I aquí trobem l’equilibri perfecte per presentar la millor candidatura electoral que hi ha a la ciutat de cara al 28 de maig.

-El vostre programa electoral contempla 366 propostes pels pròxims 4 anys de mandat. Quins són els eixos principals de cara a continuar avançant amb la transformació de la ciutat?

-D’entrada m’agradaria subratllar tota la feina prèvia que hem fet per elaborar el programa electoral treballant de manera conjunta amb la ciutadania, les entitats, els veïns i les veïnes de tots els barris. L’esperit del programa és reforçar Sant Feliu com a ciutat cohesionada, habitable, comunitària i amable. Tot i el context actual de crisi d’inflació i pujada de preus crec que el nostre programa és cent per cent aplicable. Tot el que plantegem és materialitzable, creïble i viable. Coneixem molt bé la ciutat i l’ajuntament. Anirem a tocar a les portes que calguin, de totes les administracions. El programa electoral que teníem el 2019 l’hem complert en més d’un 80% de grau d’assoliment. I volem continuar en aquesta línia, posant les persones al centre de les polítiques municipals, garantint la seva qualitat de vida, els seus drets i millorant la seva vida quotidiana. Una de les propostes que volem fer realitat va en aquest sentit. Després de ser referents en la tarifació social per garantir l’accés als serveis públics en funció de la renda afavorint la població més vulnerable, ara volem aplicar una renda garantida local. Les persones vulnerables no necessiten només un ajut concret en un moment limitat en el temps. El que volem és que aquesta mesura garanteixi la suficiència de les famílies. La renda garantida local és una proposta emancipadora.

-Entre les propostes del programa electoral contempleu alguns equipaments que són prioritaris: un tercer institut públic d’ESO i batxillerat i un nou CAP.

-Tenim un gran repte al davant de cara als pròxims anys i és completar la ciutat sobre el nou eix que sortirà del soterrament de les vies del tren, però no podem oblidar que hi ha altres zones de Sant Feliu a les quals també hem d’atendre. És molt evident que tenim un dels pitjors CAP del Baix Llobregat en l’àmbit d’accessibilitat i de dèficit en instal·lacions. El CAP Rambla serà traslladat a un nou emplaçament a la zona de l’antic camp de futbol després de l’acord amb la Generalitat i a més comptarem amb un servei d’urgències 24 hores. Acabem de fer la cessió de l’espai i el projecte ja està en marxa. En educació treballem per cedir uns terrenys per fer realitat un tercer institut; tal com vam fer amb la cessió de la Nau de Can Bertrand per ubicar l’Institut Escola d’Hostaleria i Turisme gràcies a l’acord entre l’ajuntament, la Generalitat i l’AMB. Sobre equipaments també treballem ja en el nou aprofitament que farem de l’edifici actual de la Policia Nacional on obrirem les portes del nou centre de recursos per a les dones a la plaça 8 de març.

-La mobilitat, la pacificació del trànsit i la manera en com s’aprofitaran els nous espais sorgits del soterrament també obren una porta a definir una nova ciutat més sostenible i preparada per afrontar l’emergència climàtica, no?

-A Sant Feliu comptem des de l’any passat amb un pla d’acció local de l’agenda urbana en la línia de complir amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS 2030) de Nacions Unides. La nostra ciutat és un referent en desenvolupament urbà i sostenibilitat gràcies a la bona feina feta pels nostres governs municipals des de l’any 79. Comptem amb un índex de m2 de zona verda per habitant per sobre de la mitjana dels municipis de l’AMB, tenim equipaments de referència, zones verdes i places a tots els barris. Ara estem pacificant els entorns escolars. Les inversions en les instal·lacions escolars, tot i no ser una competència municipal, continuarà sent una prioritat amb mesures com la renaturalització dels patis. Som un bon exemple d’una ciutat de 15 minuts. Des de qualsevol punt arribes amb facilitat al centre i en el futur reforçarem aquest concepte de mobilitat. Amb el soterrament de les vies ampliarem la pacificació de trànsit a tota la zona del centre. Hem tancat l’anella dels carrils bici. I sobre protecció dels espais naturals som una ciutat privilegiada per tenir dins del nostre terme el parc de Collserola i acabem d’obtenir uns fons europeus per valor de 860.000 € per rehabilitar la Masia de la Salut.

-Acabem parlant de les necessitats d’habitatge assequible a la ciutat. En construcció d’obra pública amb pisos de lloguer assequible heu obert camí en aquests últims anys juntament amb poblacions com Barcelona i El Prat. Quins són els plans de futur per Sant Feliu En Comú Podem?

-El nostre objectiu és continuar en la mateixa línia de treball apostant per garantir l’accés a habitatge públic de lloguer assequible a la ciutat i sent molt estrictes amb l’aplicació de la llei d’habitatge perquè no apugin els preus dels lloguers després del soterrament. Tot el que hem fet en polítiques d’habitatge en els últims anys ara es veu materialitzat a la ciutat. I no ens hem deixat cap mesura sense posar en marxa. Vam ser pioners en la cessió gratuïta del sòl a l’IMPSOL. Nosaltres no hem fet negoci amb el sòl públic com sí que han fet altres ajuntaments. I hem impulsat obra d’habitatge públic: 35 pisos al carrer del Pla, 40 a Anselm Clavé i 90 pisos per a gent gran al barri de Mas Lluí. Tot i no tenir competències pròpies des de l’ajuntament hem mirat de garantir el dret d’accés a l’habitatge. De cara al futur, en part del sòl públic que sorgeixi després del soterrament calculem que podem fer fins a 400 pisos de lloguer assequible.

Goyo Benítez, periodista

Fotografia de Lídia Muñoz i Yolanda Díaz: En Comú Podem

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here