El resultats de 28-M no van ser gens bons per a ERC. El partit republicà va perdre 300.000 vots a Catalunya, i a l’àrea metropolitana de Barcelona, tal com va informar elBaix.cat, va passar a ser la cinquena força política. Les conseqüències han començat a arribar només dos dies després.

En alguns municipis s’estan produint les primeres dimissions: el fins ara alcalde republicà de Lleida, Miquel Pueyo, que va guanyar les eleccions el 2019, ja ha anunciat que no prendrà possessió com a regidor de la Paeria després de ser derrotat pel PSC que ha obtingut dotze punts més que els republicans, que també s’han vist superats pel PP. Tampoc serà regidora la cap de llista d’ERC i fins ara alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla, després de perdre més de 3.800 vots diumenge.

Dimissió a Sant Just Desvern

I al Baix Llobregat, el cap de llista d’ERC a Sant Just Desvern, Sergi Seguí, ha anunciat que no serà tampoc regidor. Seguí ha afirmat: “He presentat la meva dimissió com a portaveu a la nostra executiva local. Una decisió que ha estat acceptada; he posat el càrrec a disposició perquè em sento responsable dels mals resultats que hem tingut en les últimes eleccions municipals. Hem perdut gairebé el 50% dels vots, hem passat de 3 regidors a 1. Ha estat per múltiples factors però no val la pena mirar en fora, val més la pena mirar endins i poder solucionar allò que esta a les nostres mans”. Després de 12 anys com a regidor i portaveu del Grup municipal d’ERC, Sergi Seguí cedeix l’acta a la número 2 de la candidatura, Désirée Slauka, tot i que és discutible que la davallada del partit, que ha estat generalitzada, es pugui atribuir a factors estrictament locals o personals.

Sorprenent article de Joan Tardà: Proposa que ERC voti Colau com alcaldessa

Però a més de dimissions també hi ha debat polític. L’exdiputat Joan Tardà, que ocupava un dels llocs d’honor que tancaven la llista d’ERC a Cornellà de Llobregat (a la fotografia) va publicar aquest dimarts, 30 de maig, un article a El Periódico amb el provocador títol de “Maragall, tinent d’alcaldia de Colau”.

Tardà adverteix que el poder que deixi lliure ERC a Barcelona serà ocupat per la “sociovergència” i reclama que no es permeti que Xavier Trias arribi a l’alcaldia de la capital del país. Segons l’exdiputat cornellanenc, “Renunciar a ser presents en un govern municipal tripartit d’esquerres i no exigir que l’alcaldia l’ostenti Ada Colau (tan sols dos centenars de vots la separen de Collboni) significa, de facto, frenar l’evolució del full de ruta” d’ERC.

Anant més enllà de la situació de Barcelona, Joan Tardà propugna “que ERC sigui capaç d’establir aliances amb els Comuns i de competir amb el PSC des de la col·laboració, per tal d’impedir que l’independentisme acabi essent capitalitzat pel nacionalisme postconvergent”. També reclama allunyar-se del “trumpisme Borrassista” i de “la irrellevància volguda de la CUP”. L’article és totalment contradictori amb el discurs que, un altre baixllobregatí, el president del partit, Oriol Junqueras, ha mantingut durant els dies posteriors a les eleccions.

Fonts: Sergi Seguí i el Periódico

Fotografia: ERC- Cornellà de Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here