Aquest dissabte, 3 de juny, a les 12 del migdia, la plaça Primer d’Octubre de Molins de Rei acollirà la inauguració de l’escultura homenatge a l’1 d’octubre de 2017. L’acte està organitzat per l’ANC i Òmnium Cultural.

Intervindran Dolors Feliu, presidenta de l’Assemblea, i Marta Garsaball, vicepresidenta d’Òmnium. Conduiran l’acte els actors Enric Majó i Manel Barceló i l’actriu Pepa Arenós. Al final hi haurà l’actuació musical del grup Foc de Camp i un vermut.

El monument (a la fotografia) és obra de l’artista molinenca Roser Garriga, que va guanyar el concurs d’idees convocat per l’ANC, Òmnium, CEM i Plataforma per la Llengua. Té 6 metres d’alçada i esta envoltat per les lletres que configuren la paraula “Octubre”;  està coronat per una estelada.

Canvi de panorama polític

La decisió de construir un monument a l’1 d’octubre va ser adoptada per l’Ajuntament de Molins de Rei l’any 2021 quan les forces independentistes (ERC, Junts i CUP), que  tenien majoria absoluta amb 11 regidors, es van posar d’acord en aquest punt; els Comuns es van abstenir i la resta de partits hi van votar en contra. Les eleccions del diumenge passat han variat la correlació de forces: el PSC va obtenir 9 regidories, ERC, 5, Ara Pacte Local, 4, En Comú Podem, 2, i Junts,1. Els partits independentistes ja no tenen la majoria a la vila: ERC i Enlaira (Junts) sumen 6 regidors i és discutible que Ara Molins, que és el PEdCAT, pugui ser considerat independentista; però tot i així sumarien 10 regidories. En tot cas, si es comptabilitza la força política que va donar suport a l’1 d’octubre de 2017 com una mobilització ciutadana (En Comú Podem) hi hauria una majoria de 12 regidors. Es miri com es miri, el monument s’inaugura, però, en el marc d’una situació política molt diferent a la del 2017: 10.250 persones van participar a Molins de Rei en aquell referèndum que el Tribunal Constitucional va considerar il·legal i que va ser durament reprimit en molts punts de Catalunya per la policia de l’Estat; ERC, Ara i Enlaira han sumat a la vila aquest diumenge 5.162 vots, la meitat.

Font i fotografia: ANC- Molins per la Independència

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here