La ruptura de l’espai postconvergent s’ha notat també al Baix Llobregat. I s’ha concretat en l’enfrontament entre Junts per Catalunya, el partit de Carles Puigdemont, Jordi Turull i Laura Borràs, i Ara Pacte Local, la plataforma impulsada pel PEdCAT, de David Bonvehí, Joana Ortega i Marc Solsona.

A Catalunya, Junts ha obtingut el 18’42 % dels vots i 2.691 regidories. Ara Pacte Local s’ha quedat en l’1’92% dels vots i 198 regidories. L’any 2019 Junts (abans del trencament electoral) havia assolit el 15’39 % dels vots i 2.798 regidories.

Al Baix Llobregat no hi havia color des del moment en que el major actiu del PEdCAT, l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa (a la fotografia), però també el de Castellví de Rosanes, Adrià Camino, enlloc de presentar-se per Ara Pacte Local van optar per fer-ho dins les candidatures de Junts. Significativament, Ara Pacte Local no s’ha presentat en aquests dos municipis. Tots dos alcaldes han obtingut majoria absoluta.

A la comarca, Ara Pacte Local ha arribat a presentar candidatures sense cap arrelament a la població, fet que li ha atorgat alguns resultats desastrosos: 22 vots i el 0’11 % a Sant Feliu de Llobregat o 51 vots i el 0’33 % a Sant Joan Despí.

Els resultats al Baix Llobregat han estat prou contundents: Junts ha obtingut el 8’83 % dels vots i 67 regidories, mentre que Ara Pacte Local s’ha quedat, segons les dades oficials, en l’1’74 %  i 10 regidories. Malgrat aquesta victòria sobre Ara Pacte Local, el balanç per a Junts és desigual: amb tota probabilitat el 17 de juny serà el segon partit de la comarca en nombre d’alcaldies, després del PSC, però ha quedat fora d’Ajuntaments tan importants com Cornellà, Sant Boi, Viladecans, San Vicenç dels Horts, Sant Andreu de la Barca, Abrera o Santa Coloma de Cervelló, on es presentava com a Santa Coloma per la República. No tenir representació en aquests municipis és un llast per a un partit que aspira a governar Catalunya.

Molins de Rei, Sant Just Desvern, Esparreguera

Entre Junts i Ara Pacte Local només hi ha hagut competència real en uns pocs municipis: A Molins de Rei, Ara Pacte Local, encapçalat per Ramon Sanchez, ha aconseguit el 18’25 % i 4 regidories, mentre que Enlaira (Junts per Catalunya) s’ha quedat en el 6’29 % i una regidoria. A Sant Just Desvern, Ara Pacte Local, amb el 9’95% i 2 regidories, i Junts, amb el 9’93 % i 2 regidories, han empatat. A Esparreguera, Junts ha aconseguit el 10’89 % i 2 regidories, mentre que Ara Pacte Local obtenia el 7’75 % i també 2 regidories.

Fotografia: Xavier Fonollosa

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here