Dijous 6 de juliol, el Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius CEPA i la Lliga per la Defensa del patrimoni natural DEPANA,en un acte a la seu del CEM de Molins de Rei, van explicar que cal “AMPLIAR I MILLORAR LA PROTECCIÓ DEL DELTA DEL LLOBREGAT FINS A MOLINS DE REI”.

Es va convidar a ciutadania i entitats socials a participar en les demandes per a què no es retardi més l’aprovació de la Zona d’Especial Protecció de les Aus (ZEPA) tal i com la Unió Europea ho ha requerit a l’estat i a la Generalitat. Es van argumentar les raons per demanar que s’ampliï la ZEPA més enllà de Molins de Rei.

Hi van intervenir Alonso Pallí, biòleg professor al IES Bernat el Ferrer; Josep-Lluís Moner, d’Ecologistes de Catalunya; i Cesc Múrria, Professor d’Ecologia a la Universitat de Barcelona; i es va fer una cronologia de l’avenç i les dificultats de la protecció ambiental del Delta del Llobregat.

La conclusió va ser que el govern de la Generalitat de Catalunya ha de respondre el requeriment de la Unió Europea per a què aprovi l’ampliació de la ZEPA per augmentar i garantir la protecció del delta del Llobregat.

Protegir el riu i el delta del Llobregat amb una regulació com la ZEPA, establerta amb criteris científics, que compta amb el reconeixement jurídic comunitari i que, per tant, no resta subjecta a especulacions polítiques, hauria d’ajudar segons les organitzacions ecologistes, a conservar l’aqüífer deltaic i la disponibilitat d’aigua de bona qualitat; a mantenir una agricultura de proximitat; a protegir el territori davant la sequera i les pertorbacions del clima; a conservar les zones humides i els hàbitats i espècies en perill; i a aturar l’especulació urbanística i la destrucció del territori.

Actualment l’actual ZEPA només ocupa un 25% de la superfície de la Global Important Bird Area (IBA) del delta.  La solució del que CEPA i DEPANA defineixen com a “desgavell legislatiu” defensen que és, ampliar-la segons la IBA deltaica, tot evitant les possibles sancions milionàries que pot imposar la Unió Europea en cas d’incompliment.

La Unió Europea demana incrementar les zones protegides i millorar-ne la gestió, mitjançant la carta d’emplaçament a la Generalitat de Catalunya i també en la resposta a la darrera proposta d’ampliació de l’aeroport del Prat. L’ampliació de la ZEPA blindaria doncs els espais del delta sempre amenaçats per maniobres especulatives (com va ser l’Eurovegas), o com ara pel creixement insaciable de les infraestructures (ampliació de l’Aeroport), van explicar les entitats participants.

I van assegurar que des de Molins de Rei cal demanar que aquesta ampliació proposada arribi no només fins el pont de la N-II  sinó riu amunt, com a mínim fins la connexió amb la riera de Vallvidrera, com a principal connector ecològic vers les reserves Parcials de la Rierada- can Balasc i el Parc de Collserola.

Els organitzadors entenen que la defensa de la terra on vivim ens afecta i és cosa de tots, també de les entitats ciutadanes que no tenen com objectiu central l’àmbit de medi ambient o ecologista. Per això també, els van demanar que signessin la seva adhesió com a entitat al manifest en favor de l’ampliació de la zona ZEPA.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here