Avui s’ha confirmat el pacte de Tot x Terrassa i comuns amb PSC, per liderar la Diputació i convertir a les baixllobregatines Lluïsa Moret (PSC-Sant Boi) en la nova presidenta, i Candela López (Comuns-Castelldefels) en la vicepresidenta. Sorprenentment, dos representants de Junts han fet el mateix, i passaran a formar part del govern de l’administració municipalista, trencant així amb el seu grup, i garantint una majoria més còmoda al nou govern
• La nova presidenta assegura que el seu mandat servirà “per reforçar l’essència municipalista de la Diputació de Barcelona, que és la d’estar sempre al servei dels pobles i ciutats”
• Assumeix el llegat de Conesa i Marín “per continuar treballant a favor de la igualtat efectiva entre dones i homes“
El ple de constitució de la Diputació de Barcelona s’ha celebrat aquest dijous 13 de juliol, moment en el que han pres possessió els 51 diputats i diputades de la província de Barcelona i s’ha escollit la nova presidència de l’ens supramunicipal.
Segons els resultats de les eleccions del 28M, la nova composició del Ple és la següent: PSC-CP 17 diputats; JUNTS 12; ERC-AM 11; ECG (En Comú Guanyem) 5; PP 4; VOX 1 i TxT (Tot per Terrassa) 1.
La socialista Lluïsa Moret ha estat escollida presidenta de la Diputació de Barcelona amb els vots del PSC, comuns, els dos diputats independents de Junts i el de Tot per Terrassa (TxT) de Ballart, que sumen un total de 35 diputats. L’elecció s’ha fet per majoria simple en segona votació després que, en una primera ronda, no hagi aconseguit el mínim de 26 vots de la majoria absoluta.
Els independents de Junts (l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, i l’alcalde de Torrelles de Foix, Sergi Vallès) han votat a favor de Moret i formaran part del govern de l’ens. S’han desmarcat de Junts després d’arribar a un acord amb el PSC en “inversions estratègiques” per a l’Alt Penedès, Anoia i Garraf.
Un total de 19 alcaldes i alcaldesses de les tres comarques han signat un document sota el títol ‘Acord de Sant Quintí de Mediona’ de suport a la decisió de formar part del govern de la Diputació. Concretament, està signat pels alcaldes i alcaldesses de Puigdàlber, Font-Rubí, Sant Quintí de Mediona, Montmaneu, Santa Fe del Penedès, La Torre de Claramunt, La Llacuna, Cabrera d’Anoia, Veciana, Cubelles, Sant Pere Sallavinera, Canyelles, Castellví de la Marca, Olèrdola, Calonge de Segarra, Avinyonet, Torrelles de Foix i Igualada.
Així, Junts -que sumava 23 diputats amb ERC- queda fora del govern de la Diputació després d’haver governat els últims quatre anys amb el PSC.
L’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, és la nova presidenta de la Diputació de Barcelona
Regidora de Sant Boi de Llobregat des de 2007, Lluïsa Moret Sabidó, va començar la seva trajectòria política com a tinenta d’alcaldia de Benestar i Ciutadania fins l’any 2014, quan va ser escollida alcaldessa de la seva ciutat, responsabilitat que compaginava, en aquests darrers quatre anys, amb la de presidenta delegada de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació i, des del passat mes de març, amb la de vicepresidenta primera de la corporació.
Moret és psicòloga especialitzada en psicologia social i té un Màster en tècniques d’Investigació Social i un altre en Polítiques de Gènere. Té experiència professional en el disseny i la implementació de programes estratègics i serveis d’atenció socioeducativa, tant en el sector públic com en el privat, i com a directiva de l’administració pública en l’àmbit de Programes Transversals de cicle de vida i gènere.
Des del 2014, Lluïsa Moret és consellera metropolitana de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i des del desembre del 2021 ostenta la viceprimera secretaria d’Organització i Acció Electoral del PSC. També és coautora del llibre “La transversalidad como impulsora de mejoras en la Administración Pública” (2006) i de diferents publicacions sobre igualtat de gènere.
La ex alcaldessa de Castelldefels i coordinadora dels comuns Candela López, vicepresidenta
López ha celebrat que torni a haver-hi un Govern progressista a la Diputació després de 12 anys i ha dit que tenen l’objectiu “de tornar a fer d’aquesta institució un referent pels municipis, posant al centre reptes com l’emergència climàtica, drets socials o les cures”.
“El nostre compromís és recuperar el rol innovador de la Diputació, que sigui motor de transformació i estigui al servei dels ajuntaments i la ciutadania. Perquè la realitat que viuen les veïnes requereix desplegar polítiques que donin respostes”, ha explicat la dirigent d’ En Comú Podem.
Finalment, ha expressat la seva preocupació l’atemptat de l’extrema dreta contra els DDHH, els drets de les dones i LGTBI. “Ens trobaran enfront, no acceptarem retrocedir. Un 66% de les que som aquí som progressistes. Construïm un front comú democràtic i progressista, eixamplem aquest govern”, ha sentenciat.
Eixos de mandat
Per la seva banda, dur ant la seva intervenció, la nova presidenta de la Diputació de Barcelona ha assegurat que la seva acció de govern incorporarà “la triple mirada de sostenibilitat: la sostenibilitat social, l’econòmica i l’ambiental”, en “coherència amb els marcs de referència internacionals com les agendes urbanes, l’agenda 2030 i els seus 17 ODS”.
Del nou mandat que avui comença a caminar, Lluïsa Moret ha desglossat que promourà “la cohesió́ social i territorial, des del reconeixement a la diversitat i posant sempre les persones en el centre de les nostres polítiques”, defensarà els drets i llibertats “impulsant serveis públics de qualitat, que són la concreció i la garantia d’aquests drets. I alhora en promourem de nous, com el dret a la cura, el dret als usos del temps, o bé el dret a una digitalització inclusiva, que no deixi ningú enrere”; a més de promoure’n de nous “com el dret a la cura, el dret als usos del temps, o bé el dret a una digitalització inclusiva, que no deixi ningú enrere”.
En aquesta línia ha assegurat que el nou govern de la Diputació continuarà estant “al costat de les persones, sobretot al costat de les més vulnerables, i sobretot al costat de totes les víctimes de qualsevol tipus discriminació o violència, especialment les víctimes de les violències masclista i de la LGTBifòbia”.
Els principals eixos de govern també s’estructuraran en els àmbits de l’educació, la cultura, l’esport, les noves economies, la modernització del comerç urbà i el turisme, la innovació, la competitivitat, la transició ecològica i la lluita contra el canvi climàtic i la crisi energètica, entre d’altres àmbits estratègics.
Núria Marín es va acomiadar el passat 10 de juliol de la presidència de la Diputació de Barcelona
La fins aleshores presidenta en funcions i alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, es va acomiadar del càrrec dilluns 10 de juliol, durant la sessió plenària extraordinària, última de l’anterior mandat, que es va celebrar també al Paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona.
En el seu discurs, Núria Marín, va assegurar que “malgrat les diferències, les ideologies i la diversitat de parers, sempre ha estat un plaer i un honor compartir aquests anys que no han estat fàcils”.
Marín va remarcar que “la pandèmia ens ha canviat la vida i la nostra forma de treballar”, reconeixent que “tota aquesta adaptació ha estat positiva”, a més d’”agrair el compromís, la lleialtat i la disposició de tots i totes, els que com jo, sou uns apassionats del món local”. Així mateix, també va assegurar que “el sentit de responsabilitat, sempre en la recerca del màxim consens, ha estat molt present en aquest mandat. Només puc dir-vos, gràcies”.
La informació s’ampliarà a les 17h
Font: ACN i Diputació de Barcelona