Els pagesos del Parc Agrari del Baix Llobregat preveuen un collita de meló i síndria “espectacular”, tant en quantitat com en qualitat. La forta calor i la possibilitat de regar “quan cal” amb aigua regenerada fan que els fruits siguin molt dolços i de bona mida

A la Cooperativa Agrícola del Prat de Llobregat, per exemple, esperen fregar el milió de quilos de meló i els 700.000 de síndria, una producció petita però que enguany serà “molt ben rebuda” pel mercat davant la manca de producte per les males collites a Almeria i, especialment a Múrcia.

La poca oferta s’ha traduït en un increment del preus amb el meló entre els 1,5 i els 1,8 euros, quan l’any passat es pagava a 60 cèntims, i la síndria sobre els 80 cèntims el quilo.

Les síndries ja fa un mes que es cullen al Parc Agrari del Baix Llobregat i de melons fa uns 10 dies. Són dos productes de temporada que han guanyat protagonisme als mercats municipals aquest estiu donats els problemes de producció a Múrcia, on la calor i els aiguats han fet malbé 25 milions de quilos.

Aquesta manca de producte s’ha traduït en un increment de preus que els pagesos del Baix Llobregat han agraït. Malgrat que l’any passat el meló i la síndria es van pagar millor, als volts dels 70 cèntims el quilo, altres anys els 20 o 30 cèntims que es pagaven no cobrien ni la recollida dels fruits. Els productors asseguren que un preu per quilo al voltant de l’euro seria bo tant pels pagesos com pels consumidors.

Agustí Garcia, president de la Cooperativa Agrícola del Prat de Llobregat, recorda que la síndria i, sobretot el meló de la zona, són productes de molta qualitat i tradició que els últims anys s’han abandonat una mica davant la impossibilitat de competir amb els productors andalusos.

Amb tot, assegura convençut que un producte que arriba a la taula dels consumidors 12 hores després de ser collit sempre serà millor que un que fa centenars de quilòmetres i que madura als camions. “L’hem de posar en valor”, afegeix.

Garcia explica que al Parc Agrari la varietat principal de meló que es planta és una que, si es cull en el moment òptim de maduració, pot aguantar dos i tres mesos en cambres abans de ser venuda, el que permet tenir producte fins ben entrada la tardor i amb una alta qualitat.

El president de la cooperativa reconeix que en els darrers anys els pagesos del Parc Agrari s’han anat “engrescant” amb el meló i la síndria perquè els consumidors cada cop valoren més els productes de proximitat. “Molta gent es pensa que només fem carxofa, però els pagesos del baix Llobregat apostem per la varietat i la qualitat”, ha afegit.

Font: ACN

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here