Les eleccions municipals del passat 28 de maig a Esparreguera han trencat el sostre de vidre a la Vila al donar estabilitat a un govern municipal per tercer mandat consecutiu. Des del primer alcalde democràtic, cap altre govern o alcaldia havia pogut consolidar un projecte de Vila. Si bé l’alternança política ha tingut elements positius a Esparreguera, sobretot per la salut democràtica i l’ètica pública en l’exercici directe de la política; per contra, no ha permès estructurar bé l’Ajuntament ni els serveis que presta, minvant les oportunitats del municipi i la professionalització del consistori.

Així, doncs, hem d’aprofitar la confiança renovada dels veïns i les veïnes pels propers 4 anys per consolidar i millorar els serveis que l’Ajuntament presta, especialment en l’àmbit social i de les persones, i posar les bases de la propera dècada pel municipi. Dit d’una manera més explícita, hem de garantir la qualitat i l’eficàcia de l’expedient ordinari però hem d’aixecar la mirada i treballar per les prioritats transmandat com diria l’alcalde Xavi Sitjà. El dia a dia ens arrossega a les administracions, per això és important tenir present que des de la política hem de garantir una mirada estratègica que superi la lògica temporal d’un mandat de 4 anys i que serveixi de fil conductor per futurs governs i alcaldies que permetin fer un salt qualitatiu al municipi. Si bé és veritat que la burocràcia que les administracions hem d’acomplir dificulta, i molt, les tasques ordinàries, per altra banda, també alenteix i dificulta planificar estratègicament. Això, però, no pot servir d’excusa per oblidar el deure de plantejar el futur d’un municipi en el mig i llarg termini.

Per garantir la bona presa de decisions, especialment en l’àmbit estratègic del mig i llarg termini, és imprescindible parlar amb tothom, cercar consensos que superin majories aritmètiques i aplicar polítiques amb sentit comú i amb una mirada del que és necessari però tenint present de l’impacte de les nostres decisions en anys a venir. Prendre decisions en el present sense oblidar que les conseqüències dels nostres actes també tindran impacte en el futur és un bon exercici de bona política. El diàleg és un element a perseguir i promocionar en política, però en l’àmbit local, al ser la institució més propera al ciutadà, esdevé un element indispensable.

La humilitat en el terreny més humà, la honestedat i responsabilitat alhora de plantejar i aplicar polítiques públiques, i la generositat i l’assertivitat per assolir acords polítics amplis han de ser els valors rectors que guiïn la política local.

D’aquí a finals d’any, hem d’establir tota la planificació del mandat, concretament, el Pla d’Actuació Municipal i el Pla d’inversió local. Ambdós instruments ens permetran assolir els objectius a 4 anys vista però també afrontar reptes immediats com la signatura del conveni amb l’ACA per les obres del clavegueram de Mas d’en Gall i Can Rial, les millores de mobilitat que el Departament de Territori ja ha anunciat del corredor Igualada-Barcelona i les que ens calen per Martorell i per l’imminent (ara sí) obertura de la B-40, perseguir les obres del camp de futbol i acompanyar inversions privades amb interès públic com la construcció d’un nou pavelló per al bàsquet a l’entrada sud de la Vila.

En aquests quatre anys, haurem d’assentar les bases de la propera dècada. Hem de finalitzar instruments com el POUM o integrar l’agenda urbana en la governança local per tal de preparar l’Ajuntament pels reptes del futur. Només així podrem posar a disposició de la ciutadania el patrimoni local, com la Colònia Sedó, i els nous eixos de la vila com les antigues Monges, l’antic Mercat municipal i la Caserna de la Guàrdia Civil. La cultura que ens defineix i pel que se’ns reconeix fora de les fronteres municipals ha de continuar sent un motor de la política local, tant en l’àmbit de la programació, consolidant enguany amb la 3a edició el Festival de Circ contemporani La Palanca, però també en el pedagògic, incorporant el teatre com a nova disciplina a l’escola de Les Arts per completar l’oferta educativa d’arts escèniques a la Vila. Tot plegat, ho hem d’assolir sense oblidar i consolidant Esparreguera com fins ara en matèria de polítiques a les persones a nivell català i espanyol. Som un municipi referent en despesa social, un tret distintiu de la nostra Vila que volem preservar posant a les persones al centre de totes les polítiques que impulsem.

Tenim molta feina i molts reptes a assolir d’aquí al 2027, però amb la suma de tothom, amb la força pròpia del municipi (de les seves entitats i societat civil) i l’estabilitat política d’aquests anys, ho aconseguirem.

Eduard Rivas. Alcalde d’Esparreguera (PSC)

Fotografia: Ajuntament d’Esparreguera

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here