L’ONU ha declarat formalment que hem passat de l’escalfament global al forn global planetari i ha instat per mil·lèsima vegada als governants a actuar de manera responsable i en conseqüència, just quan a casa nostra s’estrenen els nous ajuntaments i s’han constituït les institucions supramunicipals (consells comarcals, diputacions i àrea metropolitana). I tot quan tanquem un juliol en el que s’han batut registres planetaris, fet que ens té astorats i, principalment, a molts científics que ens avisen que la Terra entra en territoris desconeguts per als humans i per les altres especies i la vida que hem conegut fins ara.

O sia, que l’advertència del secretari general de Nacions Unides, António Guterres, apel·la al pur sentit comú i de supervivència de la humanitat i demana avantposar-lo a la lògica del capitalisme especulatiu desenfrenat que ens ha dut fins aquí a tots els nivells, el local, el supramunicipal, el català i l’espanyol. Hauria de ser el mínim exigible en democràcia i per humanitat. Però tinc un malson recurrent que m’agradaria fos infundat, irreal. Perquè segur que al Baix Llobregat, on el PSC acapara per voluntat dels electors el poder polític, no s’haurà de lluitar de valent per frenar l’ampliació de l’aeroport del Prat i preservar la Ricarda, per millorar la viabilitat del Parc Agrari, o per frenar els mini Eurovegas que en la borratxera de ciment i totxo planejada des de fa anys sumen milers d’habitatges a costa, a voltes, de sòl agrari i dels darrers connectors biològics.

És ben cert que a la Diputació de Barcelona, al Consell Comarcal i a l’Àrea Metropolitana s’han format governs amplis on han entrat també representants de Comuns, d’ERC i de Junts, però en totes tres institucions la majoria és del PSC. Com son del PSC el gruix dels batlles concernits. El pes de cadascú el marquen les urnes. Veurem com es resol.

Però també s’intueix que folrar la terra del delta amb ciment o petroli asfàltic augmentarà els graus del forn global. I se sap, com deia Narcís Prat, a la 8ª Jornada de Paisatges Contemporanis del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLL), que “la biodiversitat de Baix està a la UCI, en una situació molt crítica”. Aquell 3 de juny l’ecòleg va aventurar que, tal com anem, en 20 anys s’haurà perdut el 50% de la biodiversitat actual de la comarca; va reclamar un agrosistema metabòlic, i fins i tot va demanar l’eliminació de l’espigó de la banda dreta de la desviada desembocadura del riu, perquè, fet sense tenir idea de la dinàmica litoral, porta la sorra mar endins i deixa Gavà sense la platja, que s’ha de refer artificialment any a any amb un cost enorme.

El catedràtic d’Ecologia també va deixar dit –entre altres coses, aquí sota va el vídeo– que malgrat les diverses administracions fan molts estudis i plans, sovint sense visió global, al final, tot i els pronòstics dramàtics que reclamen el canvi, mana l’interès de l’alcalde de torn. Entre altres coses, perquè els pagesos i els diferents grups ecologistes tampoc acaben d’anar a una.

El repte polític i social és majúscul. És difícil pensar que aquest no serà un dels grans assumptes –sinó el gran– dels propers quatre anys a les comarques de la metròpoli. I sembla suïcida no fer cas dels avisos i constatacions en els que entrem en la era del forn global per tal de tirar endavant amb el creixement planejat fa temps, moltes vegades sense implicar a la població afectada ni a la localitat veïna. En tot cas, i a falta d’una major i real governança metropolitana, la societat civil va organitzant-se. Aquí hi han els arguments bàsics de SOS Baix Llobregat i L’Hospitalet, protagonista de la darrera mobilització, que reclama que el nou PDU que tramita l’Àrea Metropolitana preservi intactes tots els espais naturals i agrícoles actuals.

Links:

 

António Guterres

https://news.un.org/es/story/2023/07/1523012

CECBLL

https://llobregat.acblnk.com/show/2213515/Uprjf0BoJH6V3ECyB9PsaQIYxHEhVDe2urcdvpd5LaPCOvg/c0f7e4ae1a80ffd72a6b038e4907d803/

 

Video

“La importància dels ecosistemes aquàtics i la seva biodiversitat” per Narcís Prat

https://www.youtube.com/watch?v=aOMhrwL9cR4&t=81s

 

SOS Baix Llobregat

https://www.youtube.com/watch?v=Ca_k3QoBX9o&t=319s

 

Xavier Campreciós (Sant Feliu de Llobregat). Periodista

Fotografia d’António Guterres: ONU

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here