Fernando Esteso, actor de clàssics de la comèdia espanyola com ‘Els bingueros’ (1979) o ‘Jo vaig fer a Roque Tercero’, rebrà el premi Golden Ticket en reconeixement a la seva carrera en la vuitena edició del B-Retina, el Festival de Cinema Sèrie B de Cornellà de Llobregat

El certamen, únic festival de cinema especialitzat en sèrie B de Catalunya. tindrà lloc del 12 al 17 de setembre a l’Auditori Sant Ildefons. Segons els responsables de l’esdeveniment, s’ha “consolidat en l’àmbit nacional com una efectiva plataforma de difusió per a una mena de pel·lícules que compten amb molt poca visibilitat”.

Esteso recollirà el premi el 16 de setembre durant una projecció especial de ‘Al este del oeste’ (1984). Presentarà el film i també participarà en un col·loqui posterior, en el qual respondrà a les preguntes dels assistents i recordarà anècdotes del rodatge de la pel·lícula i de la seva carrera en general. “Al este del oeste” és una de les obres més famoses de Mariano Ozores, la qual parodia el gènere western, amb absurds números musicals i hilarants cançons.

Per a l’equip del B-Retina, la presència de Fernando Esteso “no és anecdòtic”, ja que la majoria de membres de l’organització, diuen, “vam créixer en l’època del ‘destape’, quan a la televisió només se sintonitzaven dos canals, i estrelles com Antonio Ozores, Juanito Navarro, Nadiuska, Victoria Vera, Alfredo Landa, i més, donaven forma als nostres primers records del cinema espanyol”.

8a edició del B-Retina

El Festival B-Retina, que va néixer com un homenatge als desapareguts cinemes de barri , tindrà enguany com a temàtica principal “indis i cowboys“, però en un divertit joc de paraules, no a la concepció clàssica del gènere, com van explicar Sabina Pujol i David Bravo, responsables de programació i de comunicació, respectivament. I és que “els indis que formaran part del certamen no són dels que porten plomes i lluiten contra el Setè de Cavalleria, sinó que vénen directament de l’Índia”.

D’aquesta manera, el públic podrà gaudir d’un còctel surrealista de westerns de sèrie B juntament amb grans èxits d’indústries com Bollywood o Tollywood -ambdues de l’Índia-, amb films tan importants com “Krack”, un dels blockbusters més taquillers del 2021 al seu país d’origen. La cinta es podrà veure gràcies a la col·laboració del festival Nits de Cinema Oriental de Vic i serà presentada per Quim Crusellas, director del festival.

L’esmentat còctel de gèneres assolirà la seva màxima expressió amb la projecció de “Por Un Puñado De Rupias” (1990), producció índia ambientada al Salvatge Oest, on no falten els tradicionals números musicals i que està protagonitzada per la superestrella Megastar Chiranjeevi, actor de tal popularitat al seu país, que fins i tot va arribar a ser ministre de Cultura i Turisme del 2012 al 2014. Chiranjeevi interpreta un renegat que ha de recuperar els tresors amagats pel seu pare, lluitant contra un grup de bandits, per alliberar la seva mare de la presó.

Produccions espanyoles

Així mateix, l’esdeveniment reflecteix la bona salut de què gaudeix actualment el cinema independent de sèrie B rodat a Espanya. En aquest sentit, una de les pel·lícules més rellevants serà l’epopeia d’acció “Balas y Katanas” (2023), rodada pel campió mundial d’arts marcials Nacho Serapio i que s’encarregarà d’inaugurar el festival el dimarts 12 de setembre a les 19 :00 hores. La sessió es beneficiarà de l’assistència del mateix Serapio i d’altres membres de l’equip del film.

Una altra ressenyable producció espanyola que es podrà veure és “El Fill De l’Home Perseguit Per Un Ovni” (2020), tardana seqüela del clàssic de baix pressupost “L’Home Perseguit Per Un Ovni” (1976) i filmada pel mateix autor de l’original, Juan Carlos Olaria, que als 80 anys encara s’anima a rodar.

Igualment, es projectarà “Delirio Profundo” (2021) de la directora Marta Montes, llargmetratge surrealista que va aconseguir el Premi del Públic a la darrera edició del Festival Internacional CUTRECON de Madrid. Pel que fa al gènere western, destaca “Una cosa més que morir” (2014), cinta rodada al País Basc per Oier Martínez De Santos i José Luis Murga. Es va alçar amb el premi especial Almeria Collection a la quarta edició de l’Almeria Western Film Festival que, juntament amb les Nits de Cinema Oriental, és un dels festivals convidats.

 

Font: ACN i b-retina.cat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here