La Trobada d’Entitats d’Estudis del Baix Llobregat és un espai d’encontre entre totes les entitats d’estudis d’una comarca força rica en aquests tipus d’associacions que ja formen part de l’ADN de la cultura catalana i que tenen els  orígens en la Renaixença.

Quasi a tots trenta municipis baixllobregatines hi ha una entitat d’estudis que, sota noms diversos  com centre d’estudis.., associació…, amics de… o d’altres, treballen per la difusió de la cultura i per posar en relleu el patrimoni cultural, natural i del treball.

És molt provable que els estudis locals a peu de carrer siguin una de les claus del coneixement en profunditat del país. Durant molts anys i més enllà del món universitari, homes i dones de tota mena i condició s’han prestat de manera voluntària a la recerca i a la difusió del coneixement de la realitat més immediata i propera. La seva causa és conèixer i difondre  les arrels històriques i l’entorn natural de cada una de les contrades baixllobregatines . Les entitats  i les persones que s’hi comprometen, amb la seva mirada sobre la petjada local, han estat i són claus en la preservació de la memòria i dels patrimonis del territori més proper.

Un dels fils de connexió entre totes les associacions és  el del reconeixement del patrimoni cultural (material, immaterial), el patrimoni natural (biodiversitat, biosfera, aigua, aire, geologia, clima) i el patrimoni del treball (boscos, conreus, pastures, infraestructures, indústries, energia).

La pandèmia de la Covid per sort ja és historia, però sense que soni a excusa aquesta és la causa principal que ha fet que, des de Cornellà  l’any 2019, no haguem celebrat una TROBADA DE CENTRES D’ESTUDIS DEL BAIX LLOBREGAT. Just estrenat l’any 2020 ens reunirem amb Amics del Prat per convocar  la vuitena trobada de centres al Prat, els diferents confinaments sanitaris i la represa de la normalitat ha anat demorant aquest encontre fins aquest setembre de 2023.

L’encontre coincidirà amb el centenari del Dr. Jaume Codina una personalitat que hem compartit a la presidència de les entitats: Amics del Prat i  CECBLL. Els objectius de la 8a Trobada del dia 16 de setembre a la seu de Fundesplai  són diversos, però n’hi ha un de fonamental que és el de posar en valor la dedicació de  desenes de persones a cada municipi i/o a la comarca que s’ esforcen per aprofundir en el coneixement del nostre entorn cultural, social, econòmic i ecològic. La mirada de les entitats d’estudis és una mirada tafanera, en el millor sentit de la paraula, la recerca és, ha estat i serà una de les nostres prioritats.

Aquest setembre comencem fent un reconeixement al capital associatiu, és un bon preàmbul a la celebració de l’any vinent que el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat complirem 50 anys d’existència. No ens podem quedar ancorades en el temps, ni en els records, per això a la Jornada compartirem experiències i nous coneixements sobretot  encaminats a l’adaptació de les  entitats deganes en matèria d’eines de comunicació i xarxes socials i a la possibilitat d’acostar a les generacions més joves a aquesta vocació vers el coneixement i l’estima per a les persones i l’entorn dels nostres pobles i ciutats i de la comarca en el seu conjunt.

Genoveva Català. Presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat

Fotografia: CECBLL

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here