L’AMB ha impulsat i aprovat el Pla estratègic d’accessibilitat del Bus Metropolità, que marca l’estratègia i les grans línies de treball i projectes per millorar l’accessibilitat al servei de Bus Metropolità per als propers quatre anys, que corresponen al nou mandat 2023-2027

L’objectiu principal és seguir millorant l’accessibilitat i la inclusivitat per a totes les persones al servei de Bus Metropolità, amb independència de les característiques pròpies de cadascuna i atenent a la diversitat social. Aquest servei és un dels eixos vertebradors del transport públic de la metròpolis de Barcelona, que és, al seu torn, un els pilars de la societat del benestar.

Aquest full de ruta es divideix en 7 línies estratègiques, cadascuna amb diferents projectes i proves pilot:

1. Potenciar el model de gestió de l’accessibilitat des de l’AMB més transversal, amb més capacitat de control i seguiment.

2. Considerar l’accessibilitat com un atribut més de qualitat dels serveis per avaluar les empreses contractades per l’AMB.

3. Incrementar les tecnologies de la informació i comunicació en el viatge per un Bus Metropolità més inclusiu i accessible.

4. Actuar en la millora de l’accessibilitat de les parades del servei de Bus Metropolità.

5. Identificar els elements clau d’accessibilitat de l’autobús metropolità i propostes de millora.

6. Millorar la informació que reben tant els usuaris del transport públic com les persones dedicades a l’accessibilitat del Bus Metropolità.

7. Millorar les condicions de viatge i apoderar tots els usuaris per fer un ús segur i agradable del servei d’autobús metropolità.

Durant la redacció d’aquest pla, l’AMB ha dut a terme una sessió tècnica de treball amb el Grup Motor, que es va crear l’any 2017 per impulsar l’accessibilitat universal i la igualtat d’oportunitats a la metròpolis de Barcelona, amb COCEMFE Barcelona i l’AMB.

Aquest òrgan de referència funciona com a consultoria i suport a les necessitats dels tècnics i de la ciutadania de l’àrea metropolitana de Barcelona per avançar en la inclusió social i l’accessibilitat universal. Els representants d’aquest grup van demanar, entre d’altres, la incorporació del sistema Braille al servei del Bus Metropolità i formació en accessibilitat per al personal de les empreses operadores.

Proves pilot per a persones amb dificultats auditives i visuals

Per una banda, es continuarà fomentant l’ús de noves tecnologies per millorar l’accessibilitat. En aquest sentit, el Pla preveu la realització de diverses proves pilot per a les persones amb dificultats auditives i visuals. Una d’aquestes proves pilot serà l’adaptació d’un autobús, on s’instal·larà un sistema de bucle inductiu.

Aquest dispositiu incorpora un botó que, sempre que el vehicle estigui adaptat, permet aïllar el soroll ambient de l’entorn i facilitar a les persones amb problemes auditius sentir millor els missatges del bus.

Una altra prova pilot serà la incorporació del Braille en la informació essencial a la parada de l’autobús, que facilitarà l’accés a la informació per a les persones invidents.

Millora de les parades

Una de les altres grans línies de treball que recull el nou pla de l’AMB és la millora d’algunes parades d’autobús de la metròpolis de Barcelona per fer-les més accessibles i, també, millorar la zona d’espera dels usuaris.

Dues parades de referència que ja han estat renovades seguint aquesta estratègia són a l’Hospitalet de Llobregat i Esplugues de Llobregat. Una és la parada Hospital Universitari de Bellvitge (amb codi 1789), per on passen 14 línies de Bus Metropolità i més de 1.280 usuaris diaris. L’altra és la parada Pl. Constitució d’Esplugues de Llobregat (amb codi 103614), per on passen 3 línies de Bus Metropolità i més de 300 usuaris diaris.

Aquesta línia de treball també té en compte el rebliment d’escocells d’arbres per millorar l’accessibilitat a les parades.

Objectiu 2027: doblar el nombre de parades adaptades a la metròpolis de Barcelona

L’AMB preveu doblar el nombre de parades adaptades a l’àrea metropolitana de Barcelona en els propers quatre anys. D’aquesta manera, es passarà de les 1.216 parades actuals adaptades a les 2.194 parades adaptades l’any 2027.

D’altra banda, l’AMB també està instal·lant un nou model de marquesina, amb un nou disseny més accessible i amb més il·luminació. Aquest nou model, que incorpora menys suports verticals, fet que facilita l’accés, va ser presentat a la fira internacional de la UITP, la cimera mundial del transport públic celebrada el passat mes de juny a Barcelona.

Mirada feminista als viatges en Bus Metropolità

El nou Pla de l’organisme metropolità per al 2023-2027 també té en compte la inclusivitat en clau de gènere. Ho fa gràcies a la col·laboració amb el grup La Mirada, que impulsa la incorporació de la visió feminista de manera transversal a les diferents tasques desenvolupades en l’Àrea de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB.

En l’àmbit de l’accessibilitat al Bus Metropolità, es realitzen marxes exploratòries i trobades amb dones que utilitzen el bus per analitzar les condicions de viatge de les usuàries des del punt de vista del confort, la seguretat i la pertinença.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here