Juan Carlos Unzué serà el pregoner de Sant Mateu 2023, que comptarà amb un important vessant solidari. El dia 23 la ciutat s’omplirà d’activitats esportives amb motiu de la participació d’Esplugues en la iniciativa europea Be Active

Esplugues està ja a punt per celebrar la seva Festa Major del 20 al 24 de setembre, un Sant Mateu 2023 que tindrà un gran vessant solidari. Durant els dies previs es posarà a la venda un mocador de la Festa Major de color verd, amb referències a l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA), per recaptar fons per investigar la malaltia. Un dels seus grans ambaixadors, l’exesportista d’elit Juan Carlos Unzué, veí d’Esplugues i recent Premi d’Esports El Pont d’Esplugues, serà l’encarregat de fer el Pregó inaugural de les festes, la nit de dimecres 20 a l’Espai Corberó.

Com a novetat, el Pregó es podrà seguir també en llenguatge de signes. Ahir dia 12, es van posar, a través de Codetickets, les entrades, disponibles per a tota la ciutadania, ja que cal inscripció prèvia per motius d’aforament de l’Espai Corberó.

Mocadors solidaris

Pel que fa a la venda dels mocadors solidaris, es podran adquirir els dies previs a la Festa Major als PAC Central i al de Can Vidalet, així com al Centre Municipal Puig Coca. Durant la Festa Major es vendran a les carpes que s’instal·laran durant els concerts de plaça Catalunya (dimecres 20) i els de l’escenari de Maria A. Capmany (divendres 22 i dissabte 23).

Una Festa Major inclusiva

Els escenaris de plaça Catalunya i Maria Aurèlia Capmany tindran espais reservats per a persones amb mobilitat reduïda. La fira d’atraccions, que s’instal·larà al carrer Andreu Amat, comptarà amb trams horaris sense llum ni música perquè en puguin gaudir menors i joves amb hipersensibilitat auditiva o trastorn de l’espectre autista. Aquests trams tindran lloc dijous i divendres, de 17.30 a 19.45 h.

Els eurovisius Blas Cantó i Miki Núñez actuaran a l’escenari central, que enguany serà al carrer Maria Aurèlia Capmany

Les grans actuacions musicals nocturnes es repartiran enguany en dos grans escenaris: a la plaça Catalunya, a les nits de dimecres 20 i dijous 21, on actuaran grups de versions com La Banda del Coche Rojo i Pájaros Mojados; i al carrer Maria Aurèlia Capmany cantonada Lleialtat, que acollirà els espectacles del murcià Blas Cantó –participant en el Festival d’Eurovisió el 2021– i el grup de versions La Central (divendres 22) i de l’egarenc Miki Núñez –eurovisiu el 2019– i sessió de dj en el marc de la festa Europa FM (dissabte 23).

També sonarà la música al parc de les Tres Esplugues, a partir de la nit de divendres 22, amb els concerts organitzats per l’Associació de Festes Populars.

La cultura tradicional, present

Un dels grans pilars de les festes és la cultura popular i tradicional. Dijous 21 ja hi haurà Cercavila d’entitats; divendres 22, el Correfoc de Boc de Biterna; dissabte 23, el Correfoc de Ball de Diables i la Diada Bastonera, i diumenge 24, la Diada Castellera, la Trobada de Gegants i Capgrossos i la Ballada de l’Esbart

També tindran el seu espai altres entitats com la Societat Coral La Coloma, el Centro Aragonés de Esplugues, el Centro Cultural Andaluz Plaza Macael i l’Asociación Cultural Andaluza.

Els infants, grans protagonistes

El parc dels Torrents és l’epicentre dels jocs per a infants durant la Festa Major, amb el Parc de Jocs i Tallers (dissabte 23 i diumenge 24). A més, entre d’altres activitats familiars, el públic infantil podrà gaudir d’un gran espectacle de la mà de Lali BeGood (diumenge 24) a la rambla del Carme.

Festa Holi, Mercat ‘Esplugas City’… i rellevància de l’esport

Una activitat ja tradicional de Sant Mateu és la Festa Holi, que tindrà lloc la tarda de dijous 21 al parc dels Torrents. El Mercat ‘Esplugas City’ omplirà de parades de venda de productes i d’activitats la part històrica del municipi entre divendres 22 i diumenge 24.

L’esport serà especial protagonista, ja que, a més dels habituals tornejos, com el d’handbol juvenil (s’avança al cap de setmana anterior, del 15 al 17 de setembre), al CEM Les Moreres, el dissabte es farà una sessió contínua de fitness i de diverses activitats esportives al carrer. I és que Esplugues és un dels quatre municipis catalans, juntament amb Puigcerdà, la Seu d’Urgell i Tarragona, que han estat seleccionats pel Consejo Superior de Deportes i el Consell Català de l’Esport per acollir el 23 de setembre la Be Active Night, una jornada amb activitats esportives gratuïtes i a l’aire lliure, que es fa coincidint amb la Setmana Europea de l’Esport.

Una festa segura i lliure d’agressions masclistes

Enguany, el dispositiu de seguretat de la Festa Major d’Esplugues continuarà amb la seva missió principal de vetllar pel desenvolupament d’unes jornades d’oci i entreteniment amb les millors garanties de seguretat.

Des de la Policia Local s’ha fet una anàlisi de cada esdeveniment i s’han establert els diferents dispositius per tal de garantir unes bones condicions de seguretat a la nostra Festa Major.

Durant els torns de matí i tarda es reforçaran els serveis per garantir presència i poder donar resposta als diferents incidents que puguin succeir, però és al torn de nit on cobra major importància el dispositiu, ja que en aquest horari es concentren els majors esdeveniments i amb més afluència de persones. Des de la Policia Local s’establiran diferents equips d’agents i comandaments per tal de garantir la seguretat de les persones als diferents escenaris, sempre coordinats amb Mossos d’Esquadra i Protecció Civil d’Esplugues.

La policia també es coordinarà amb els punts liles dels diferents espais, que juntament amb el dispositiu uniformat, i no uniformat de la Policia Local vetllaran per garantir una Festa Major lliure de violències sexuals.

En aquest sentit, enguany hi haurà dos punts liles, un al parc de les Tres Esplugues i un altre a l’escenari principal de Maria Aurèlia Capmany. Cada punt lila tindrà una parella fixa a la carpa i una itinerant. Cada punt lila començarà aproximadament 30 minuts abans del concert i acabarà a la finalització del concert.

Presentació

L’alcaldessa, Pilar Díaz, i l’equip de govern municipal han presentat les festes aquest dimecres 12. “Unes festes que seran perquè gaudeixi la ciutadania, però que també projectaran la imatge de la ciutat a l’exterior; unes festes solidàries, inclusives, modernes, saludables i lliures de violència masclista”, ha afirmat. A la foto, l’alcaldessa, amb la regidora de Cultura, Montse Pérez, i la regidora adjunta, Maribel Aguilera.

Font: Ajuntament d’Esplugues

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here