Mentre l’equip de govern popular assegura que haurà de “prendre mesures per afrontar la delicada situació econòmica heretada”, Movem Castelldefels -els comuns locals que havien format part del govern fins al 2020- expliquen que el govern municipal de Castelldefels ofereix “excuses de mal pagador per justificar la seva inacció política”

En un comunicat, l’actual govern de Castellfels denunciava públicament la gestió econòmica de l’anterior equip de govern, assegurant que “va deixar les arques municipals amb més despeses que ingressos” i exposant que la solució passaria per “a més d’eliminar despeses supèrflues, utilitzar el romanent de tesoreria”.

Per la seva banda, la portaveu de Movem En Comú Podem Candela López Tagliafico considera que l’actual govern, format per PP i SOM Castelldefels, “fa mesos que coneixia la delicada situació econòmica de l’ajuntament” i demana que “actuï amb responsabilitat, treballant i administrant els recursos municipals sense excuses”.

L’argument del govern

“L’anterior govern municipal no va elaborar els comptes de 2023 i va decidir prorrogar el pressupost de 2022, que implicava tenir un major sostre de despesa, evitant així els ajustos en any electoral”, afirma l’alcalde Manu Reyes.

Segons el líder popular el pressupost contemplava uns ingressos de 80 milions i unes despeses també de 80 milions. Malgrat això, a mesura que va anar passant l’any, la realitat, en forma de gestió econòmica, no va avançar en la mateixa direcció que els comptes prorrogats.

Això sembla que ha portat a que l’actual equip de govern es trobi amb que hi ha més despeses “sobre les que els seus antecessors no van escatimar i menys ingressos que els que es necessitaven”, assenyala la nota de premsa oficial de l’Ajuntament.

En concret, el pressupost real seria de 77 milions d’ingressos i 89 milions de despeses. I expliquen que els ingressos són inferiors perquè la recaptació per impostos i taxes no ha sigut revisada. Per exemple, es va pensar que s’ingressarien 10 milions a través de l’impost de plusvàlua i la realitat serà de poc més de la meitat (sis milions).

Conclusió segons el govern local, la diferència entre despeses i ingressos previstos i la situació real és de 12 milions d’euros.

L’argument dels comuns

Per a Movem En Comú Podem, aquest govern, que està a punt de complir els primers cent dies de treball al capdavant de l’ajuntament, fa difusió d’una notícia que ja era prou coneguda per part de tots els partits polítics i la ciutadania de Castelldefels, que no aporta cap novetat i que en cap cas serveix per justificar la seva inacció d’aquests tres mesos de gestió.

La seva portaveu afirma que “l’actual govern format per PP i SOM Castelldefels fa servir excuses de mal pagador per justificar-se davant els veïns i veïnes de la ciutat. L’alcalde Manu Reyes va fer tota la seva última campanya electoral fent promeses com si es tractés de la carta als Reis Mags i ara s’adona que no pot complir res del que va prometre, com ara la construcció d’una comissaria de policia, un hospital, places d’aparcament, nous serveis de seguretat i neteja, noves instal·lacions esportives, centres cívics a tots els barris o un embarcador a la platja”.

López afegeix que “en tots els plens municipals, des de la tardor de l’any passat des del nostre grup vam alertar reiteradament al govern municipal anterior de la necessitat de comptar amb un pressupost nou i actualitzat per fer front a les despeses de l’any 2023. L’elevada inflació i l’augment de les despeses en partides energètiques de l’ajuntament, en combinació amb la baixada dels ingressos pel descens de l’activitat econòmica, demanaven una actualització del pressupost municipal per a l’any 2023 i vam oferir el nostre suport per treballar conjuntament de cara a la seva elaboració. Aquell pressupost no va arribar i els actuals governants de la ciutat ja sabien que s’havia d’afrontar una situació de tensió de tresoreria en els mesos següents”.

Des de Movem En Comú Podem es fa una crida a la responsabilitat del govern de PP i SOM per treballar i administrar els recursos municipals sense excuses, tenint en compte la situació econòmica de l’ajuntament, però sense que això serveixi com a excusa per justificar la manca de mesures de govern en aquests primers tres mesos de mandat.

Candela López Tagliafico recorda que “la inactivitat política és un segell d’identitat propi del PP. Ja ho va demostrar en el seu primer mandat l’any 2011 quan no va aplicar cap mesura d’inversió ni millora a la ciutat amb l’excusa de la deficient situació econòmica de l’ajuntament. Ara, en el nou mandat, aquest govern municipal no ha aplicat cap mesura extraordinària per afrontar les onades de calor a les aules dels centres educatius de la ciutat, no ha millorat el servei de neteja de carrers ni de recollida de residus. Hem tingut més problemes de seguretat viària que mai amb greus accidents de trànsit durant l’estiu. S’han suspès activitats com el festival cultural Trac-Atac i la Mostra de Cuina ocasionant un greu perjudici econòmic i d’imatge a Castelldefels. I no han fet res per preservar la zona de Ca n’Aimeric talant més de 80 arbres”.

Possibles solucions

Davant d’aquesta situació, en les primeres setmanes del mandat, el govern municipal de PP i Som Castelldefels va dedicar bona part de les seves energies a buscar fórmules per afrontar aquesta situació econòmica sense haver de retallar serveis.

El passat mes de març, l’anterior govern municipal ja va haver de destinar 3 milions d’euros del romanent per a cobrir la despesa. I al mes de juliol, tot just començar, el nou govern es va veure obligat a ampliar l’ús del romanent en 6 milions d’euros per a cobrir la despesa necessària de l’Ajuntament fins a finals d’any.

El nou equip de govern també ha anunciat que de manera “conseqüent i responsable amb la situació actual”, s’ha rebaixat un 4% els sous de tots els regidors que formen el consistori, i un 8% l’aportació als grups polítics.

L’equip de govern actual s’ha marcat l’“objetiu ferm” de no ajustar en serveis prioritaris i Manu Reyes ha explicat que “el que tenim clar és que no malbaratarem 30.000 euros en un iglú d’autopromoció com va fer l’anterior govern a escasses setmanes de les eleccions municipals.” Reyes ha avançat que “serem escrupolosos en l’àmbit de la despesa. Treballarem de cara a millorar els serveis amb una gestió més eficient dels diners municipals.”

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here