Una obra del madrileny Javier Perandones basada en l’observació de la natura guanya el primer premi, mentre que el segon i el tercer són per a artistes d’Hongria i Itàlia, respectivament. A la 21a edició s’han presentat 289 obres de 127 artistes internacionals

Els premis de la 21a edició de la Biennal de Ceràmica Angelina Alós –el certamen d’aquestes característiques amb més història de Catalunya i un referent internacional–, que organitza l’Ajuntament, a través dels Museus d’Esplugues, es van donar a conèixer aquest dijous 5 d’octubre al Casal de Cultura Robert Brillas.

El Premi Ciutat d’Esplugues, dotat amb 4.000 euros, va recaure en l’artista madrileny Javier Perandones per l’obra Surface morphed, per la seva originalitat, fragilitat, elegància i complexitat de la seva tècnica, segons el jurat. El mateix artista situa l’origen de la seva peça en “l’observació dels sensibles i petits detalls que ocorren a la natura”.

El Premi Angelina Alós, amb una dotació de 3.000 euros, va ser per a l’obra Element, de l’hongaresa resident a Irlanda Magdolna Toth, de la qual es va destacar “la revisió del tradicional plafó de ceràmica de dues dimensions cap a un element tridimensional de gran exigència en la seva realització”.

I el Premi Pujol i Bausis, amb 2.000 euros, se’l va emportar Silent Spring III, de la ceramista italiana Ludovica Silvestri, “pel seu virtuosisme tècnic, sensibilitat i delicadesa en el resultat”.

El jurat també va atorgar una menció honorífica a la peça Vessel Autumn, de l’artista Mandy Cheng, “per la precisió i execució de la tècnica i la qualitat del resultat estètic”.

Enguany, també es va donar a conèixer la peça guanyadora del Premi del Públic, que es va poder pronunciar fins al mateix 5 d’octubre a través de la plataforma de participació ciutadana de l’Ajuntament d’Esplugues. Es tracta de l’obra Traces: A serie o tactile memory, de l’artista d’origen bosnià Selma Catovic, que va dir haver-se inspirat en decoracions del seu país actual de residència, Emirats Àrabs.

Van formar part del jurat d’aquesta edició Isabel Fernández del Moral, historiadora de l’art i conservadora de la Col·lecció de Ceràmica del Museu del Disseny de Barcelona; Manel Diestre Marín, membre de la junta directiva de l’Associació Ceramistes de Catalunya, soci fundador del Taller de Ceràmica SOT, i Mònica Ramona Navarro, experta en Art Modern i Contemporani, i presidenta del Gremi de Galeries d’Art de Catalunya.

A la 21a Biennal de Ceràmica Angelina Alós es van presentar 289 obres, xifra rècord; per part de 127 artistes d’arreu del món. Destaca que la participació estrangera ha crescut un 67% respecte l’edició anterior.

El jurat va seleccionar 30 peces finalistes, de les quals van sortir les premiades, que estan exposades al Museu Can Tinturé –la mostra es pot visitar de manera gratuïta– i ho estaran fins al 14 de gener de 2024. L’exposició s’acompanya amb explicacions de les propostes fetes pels artistes.

Les obres, en veu dels seus creadors, ens parlen de la relació entre humans i natura, la pressió que la societat exerceix sobre les persones i la lluita de les dones per la igualtat, entre d’altres temàtiques.

Com en les darreres edicions, la Biennal de Ceràmica d’Esplugues Angelina Alós 2023 ha comptat amb el patrocini de tres empreses molt vinculades a la ciutat: FIATC Assegurances, Nestlé España SA i Soler i Sauret SA.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here