El govern de Castelldefels (PP i SOM) preveu retallar un 28% les subvencions que reben els grups polítics municipals. A l’inici de legislatura el ple va aprovar una rebaixa del 8%, a la qual ara l’executiu proposa sumar-hi un 20%. És una de les mesures incloses al pla d’equilibri pressupostari que va presentar aquest dimarts l’executiu local, que va criticar que els comptes municipals d’aquest 2023 estan descompensats, amb 77 milions d’euros d’ingressos i 89 milions de despeses

“Hem de prendre mesures determinants i immediates”, ha defensat l’alcalde, Manu Reyes, que també va anunciar una pujada d’impostos i taxes: s’incrementarà l’IBI i augmentaran les tarifes de la zona blava i verda de la platja.

Reyes va criticar que enguany Castelldefels no tingui pressupost i que el consistori treballi amb els comptes prorrogats del 2022, sobre els quals el ple ha aprovat diverses modificacions de crèdit que han eixamplat el capítol de despeses. Segons Reyes, a més, els comptes no tenen repercutit l’increment de l’IPC. Les modificacions de crèdit i la no actualització de l’IPC als serveis, va dir, suposen un desequilibri de 9 milions d’euros.

L’alcalde popular també va recriminar a l’anterior govern que els comptes no s’ajustin a la pèrdua de l’antiga pulsvalua, que abans suposava l’ingrés d’uns 4 milions anuals. Unes crítiques a les quals hi va sumar la posada en marxa del servei de les bicicletes compartides de l’AMB o la nova línia CC2, dos serveis que ha assegurat que sumen 700.000 euros no previstos inicialment als pressupostos municipals.

“Al difícil context econòmic global, s’hi suma la mala gestió de l’anterior govern de Castelldefels”, va etzibar Reyes, que aquest dimarts va exposar diverses mesures per reduir la despesa municipal i incrementar els ingressos. Entre les retallades, hi ha la reducció del 20% dels diners que reben els grups polítics -sumat al 8% ja aplicat al juny- i la reducció del nombre de càrrecs de confiança, que són un 42% menys que la legislatura anterior. Aquesta última mesura, segons el govern, suposarà un estalvi d’1 milió d’euros en quatre anys.

Reyes també va dir que hi haurà retallades a les àrees d’Alcaldia, Comunicació i Festes, alhora que va assegurar que el xofer de l’alcalde passarà a oferir altres serveis dins el consistori i el vehicle fins ara reservat a Reyes s’incorporarà a la flota municipal.

Pel que fa a la revisió dels ingressos, l’alcalde va demanar un “esforç col·lectiu” a la ciutadania i va anunciar un increment de l’IBI, que passarà del coeficient 0,425 a 0,4624.

També va avançar que la taxa de recollida de residus s’apujarà 21 euros i que hi haurà un augment de les tarifes de la zona blava i verda de la zona marítima per a què els serveis de manteniment de les platges siguin pagats entre tots els visitants.

D’altra banda, Reyes va dir que el govern treballa en la creació d’una nova ordenança que gravi els pisos buits propietat de grans tenidors, de manera que s’apliqui un 50% del rebut de l’IBI durant els dos primers anys sense ser utilitzat. A partir del tercer any, el recàrrec serà del 100%.

En relació a les bonificacions, el govern preveu incrementar els descomptes a les famílies nombroses i monoparentals. També s’apujaran les bonificacions per a la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics i per a la implantació de noves empreses, en què l’IAE passarà d’un descompte del 30 al 50%. Pel que fa a l’impost de construccions, s’amplia del 70 al 80% la bonificació per a les obres destinades a superar barreres arquitectòniques.

La proposta d’ordenances i taxes fiscals es durà a debat del proper ple municipal, en el qual se’n preveu l’aprovació gràcies a la majoria absoluta amb què governa l’exectiu.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here