L’associació SUDS, dedicada a la cooperació, ha celebrat aquest diumenge, 17 de desembre, el seu 10è aniversari a la Sala La Deskomunal de Barcelona. ElBaix.cat publica avui la intervenció que la presidenta de SUDS, la santfeliuenca Mònica Ximeno, va pronunciar durant l’acte.

Fa deu anys, un grup de persones que veníem d’una ONG amb un bagatge llarg, ACSUR, vam decidir que calia seguir el camí que havíem traçat amb moltes organitzacions i moviments socials per seguir treballant per la transformació dels nostres móns i de les nostres comunitats amb gent d’arreu amb qui compartíem la necessitat de continuar treballant per la justícia global. Assegudes en un pati del carrer Girona de Barcelona vam pensar el naixement de SUDS.

Va començar així una llarga caminada, en la que hem coincidit amb molta altra gent, organitzacions i moviments còmplices, amb  els que hem acceptat nous desafiaments que esperem que ens duguin a continuar per una ruta farcida de persones professionals  disposades a afrontar i superar nous reptes.

Som una Associació que treballem per la Justícia Social amb una atenció especial en la defensa d’una vida lliure de violències patriarcals, racistes i colonialistes. Defensem la dignitat, la sobirania, els drets col·lectius i els bens comuns

Toca, avui,  parlar del preocupant i convuls context polític actual d’autoritarismes i de l’auge de l’extrema dreta en l’àmbit global, amb tot el que comporta: retallades de drets, antifeminisme, negació de les violències masclistes, lgtbifòbia i racisme.

No podem deixar de fer esment a la terrible situació de Palestina, la massacre que l‘estat d’Israel esta perpetrant a ulls de tot el món, amb la complicitat de molts estats. Des de SUDS acompanyarem, ara i sempre, la població palestina i continuarem denunciant el genocidi, l’espoli, l’apartheid, l’expulsió i el colonialisme. I no ens aturarem fins aconseguir portar els responsables davant el Tribunal  Penal Internacional.

En front aquest avenç de la foscor, de la tornada a temps grisos i violents, des de SUDS volem construir esperança, enfortir-nos i lluitar al costat d’organitzacions i moviments socials de base, des de l’internacionalisme solidari i feminista, des de la creença en una lluita global per transformar un món que ens pertany i que cal fer-lo millor per a totes les persones i els éssers vius que l’habitem.

Deia Miguel Núñez, fundador d’ACSUR:” Queremos lograr un mundo en el que para todos haya pan y rosas”. Som molt lluny de que el desig del Miguel es compleixi però des de Suds treballarem  per fer-lo realitat.

Moltes gràcies per acompanyar-nos en aquest camí. I per haver volgut celebrar amb nosaltres aquest desè aniversari.

Mònica Ximeno Roca. Presidenta de SUDS

Fotografia de la Junta i de l’equip tècnic de SUDS: JB

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here