L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa (Junts), és conegut per les seves polítiques dretanes. Màxim exponent del món convergent i militant del PEdCAT va dubtar fins el final si integrar-se en les llistes de Junts per Catalunya. Actuacions com negar el dret a l’empadronament a les persones que no disposen d’un habitatge en propietat o de lloguer li han valgut les crítiques del Síndic de Greuges i de diverses entitats de drets humans..

Fonollosa governa Martorell amb una còmoda majoria absoluta gràcies al 64’7 % de vots i els 16 regidors obtinguts a les darreres eleccions municipals del 28 de maig.

El PSC va obtenir en aquelles eleccions un pèssim  resultat. Va haver de veure com els Comuns de Movem Martorell li feien el “sorpasso” amb un 12 % dels vots enfront el 9’3 dels socialistes.  El PSC, que havia arribat a tenir fa anys l’alcaldia de la ciutat, van perdre la meitat dels 4 regidors obtinguts l’any 2019 i van passar del 15’7% dels vots a poc més del 9%, quedant en tercer lloc.

Aquest dijous 21 de desembre, Junts i PSC han anunciat que han arribat a un pacte per governar plegats l’Ajuntament de Martorell. Fonollosa havia ofert fa unes setmanes a la resta de partits, Movem, PSC i ERC, la possibilitat d’integrar-se al seu govern. El PSC ha estat l’únic que ha acceptat l’oferiment.

En una roda de premsa conjunta a la Sala de Plens de l’Ajuntament (a la fotografia) , han escenificat l’acord que ha estat signat per Josep Casasayas Puig, en nom de Junts, i Oscar Besa García, com a representant del PSC. La roda ha estat protagonitzada per l’alcalde Xavier Fonollosa, i pel portaveu del PSC, Javier González Abad.

Fonollosa ha destacat que aquest acord “enforteix el projecte de ciutat, ja que el consens i el pacte implicarà més fortalesa per Martorell”. González ha expressat “el seu agraïment davant l’oferiment de l’alcalde”. El pacte planteja un seguit d’acords i línies d’actuació, amb l’objetiu de “continuar treballant per la transformació i el progrés de Martorell i la millora de la qualitat de vida de la ciutadania”.

La versió més forta i dretana de Junts i el PSC més feble.

Tot i que el pacte s’inscriu en les tradicionals bones relacions entre el partit de Puigdemont i el de Salvador Illa, concretades en diversos pactes locals al Baix Llobregat, com els de Sant Feliu o Gavà, el cas de Martorell implica un acord entre el Junts més conservador i dretà i una de les organitzacions més febles del PSC a la comarca. L’aposta de presentar com a cap de llista Javier González, director gerent del Citilab de Cornellà, va acabar en fracàs. Durant la campanya electoral González va criticar Fonollosa per no haver defensat davant el govern de la Generalitat projectes com l’Hospital, el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) i el nou equipament de Justicia , o per deixar escapar el Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP).

Les bones relacions entre Junts i PSC van viure un nou episodi quan aquesta mateixa setmana Xavier Fonollosa va ser reelegit  vicepresident primer de l’Associació  de Municipis de l’Arc Metropolità, que presideix l’alcaldessa socialista de Rubí, Ana Maria Martínez Martínez.

El Posicionament de Movem

Des de Movem recorden en un comunicat que són la segona força política del consistori i que els seus vots el 28 de maig no eren per compartir la política de Fonollosa sinó “per defensar un model alternatiu de ciutat”. Per aquest motiu consideren que “hagués estat una deslleialtat imperdonable vers les persones que van confiar“ en Movem haver acceptat entrar a governar amb Junts.

Movem ressalta també que Junts ha pujat els impostos per l’any que ve i ha elaborat uns pressupostos del 2024 “que reflecteixen un model de ciutat estètic i superficial”, i que totes dues mesures han obtingut el suport del PSC. El grup municipal que encapçala Laura Ruiz afirma que el desequilibri polític que reflecteix la composició de l’Ajuntament no hagués permès “desenvolupar el nostre projecte”.

Fonts: Martorelldigital.cat i Movem Martorell

Fotografia. Martorelldigitat.cat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here