La situació actual és molt greu per la supervivència del nostre verd urbà i metropolità, ateses les limitacions al reg que la lògica de l’emergència per sequera imposa a tot el territori.

https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20240124/jardineros-advierten-ciudades-hirvientes-restriccion-97296864

https://viumolinsderei.com/2024/01/23/la-plantacio-de-vegetacio-al-parc-pont-de-la-cadena-queda-aturada-per-la-sequera/

Les diferents situacions d’emergència, tan sols admeten el reg de l’arbrat i plantes en els municipis amb aigua regenerada que només es pot obtenir de les depuradores: això comporta que els ajuntaments i la mateixa AMB hagin de contractar camions cisterna, per poder fer el reg de parcs metropolitans i espais verds municipals.

Això provoca que es realitzin multitud de desplaçaments de camions cisterna dels municipis a les depuradores existents, com únic sistema per garantir la vida de l’arbrat i vegetació.

Evidentment, aquesta càrrega “in situ” a peu de depuradora dels camions cisterna provoca un increment important de desplaçaments de vehicles, contaminació atmosfèrica i un augment del cost de manteniment dels espais verds.

La proposta consistiria a fer de manera urgentíssima a baix cost una xarxa de distribució de l’aigua regenerada de la depuradora de Sant Feliu de Llobregat, que facilités aigua als parcs metropolitans més propers i als parcs i jardins municipals de l’entorn, així com la instal·lació d’un punt de càrrega de cisternes  d‘aigua regenerada en alguns municipis, per garantir el rec de la resta d’arbrat dels municipis, evitant desplaçaments dels camions cisterna fora del municipi.

Atès que la depuradora està situada al costat del riu Llobregat, i tenint en compte que des de Molins de Rei fins a Cornellà existeix una franja que separa la zona agrícola de la zona urbana en els municipis del seu recorregut, seria possible estendre una canonada subministradora amb un cost baix d’execució d’una xarxa metropolitana d’aigua regenerada en aquesta zona.

La proposta donaria solució d’urgència a molts espais verds i abastaria als municipis de Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Cornellà i concretament a:

Parcs Metropolitans dependents de l’AMB:

  • Parc Canal de la Infanta a Cornellà
  • Parc de Torreblanca a Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Sant Feliu
  • Parc del Llobregat a Sant Feliu de Llobregat
  • Parc Mariona a Molins de Rei

Altres espais verds municipals molt propers als que podria arribar la xarxa:

  • Parc del Mil·lenari a Sant Joan Despí
  • Parc Palau Falguera a Sant Feliu de Llobregat
  • Parc del Llobregat a Molins de Rei
  • Parc Pont de la Cadena a Molins de Rei
  • Parc u d’octubre a Molins de Rei

Punts de càrrega d’aigua regenerada:

Cornellà, Sant Joan Despí, Sant Feliu i Molins de Rei

Aquesta acció urgent a més de permetre salvar els parcs metropolitans i les zones verdes urbanes citades, faria possible la creació d’una infraestructura de xarxa d’aigües recuperades, que permetrà continuar aprofitant aquesta aigua, fins i tot  en una situació normalitzada i sense alertes o emergències per sequera, contribuint a la lluita contra el canvi climàtic.

Per aquesta raó és urgent que per part de l’AMB i d’acord amb els ajuntaments indicats es posi en marxa de manera urgentíssima la xarxa proposada de subministrament d’aigua regenerada.

Lluís Carrasco Martínez. Molins de Rei

Fotografia de la depuradora de Sant Feliu: AMB

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here