En una Fira de la Candelera que globalment es fixa en la innovació en el sector agrari, han pres especial rellevància les tradicionals jornades tècniques agràries que s’organitzen en col·laboració amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, i la Fundació Agrària de Molins de Rei

Aquest dimarts i dimecres, 30 i 31 de gener, ha tingut lloc les jornades tècniques agràries de la Fira de la Candelera “Tècniques i eines innovadores per millorar la fertilitat i l’estalvi d’aigua als nostres camps” de la Fira de la Candelera.

Les jornades han comptat amb la participació de Neus Vinyals, formadora i assessora de l’Espai de recursos agroecològics (ERA), Gilad Buzi, soci i cap de l’explotació hortofructícola Aurora Agrícola, S.L., i Montse Solsona, Jordi Izquierdo i Toni Oller, promotora i investigadors respectivament d’AgrotechUPC, una entitat de recerca, innovació i formació al servei del sector agroalimentari impulsada per la Universitat Politècnica de Catalunya.

Els convidats han debatut i presentat solucions per la millora de la fertilització del sòl, l’estalvi d’aigua i la gestió de les males herbes als conreus.

Com ja és tradicional, la primera jornada és teòrica i la segona de caràcter pràctic, on s’ha realitzat a l’explotació agrícola de Can Fisas, de Molins de Rei, i s’ha centrat les tècniques innovadores per a la millora de la fertilitat del sòl i per a la gestió i coneixement de les herbes.

Per altra banda, cal destacar que, el nou espai Planter Innov@ prendrà el relleu pel que fa a la difusió de continguts i propostes innovadores al voltant d’aquest tema. Des del divendres 2 de febrer, i durant tot el cap de setmana de la Fira de la Candelera, aquest espai acollirà demostracions i presentacions de fins a 11 projectes innovadors de 8 empreses diferents que vinculen la tecnologia i l’agricultura.

Lidia Lozano va escollir territori, clima i tecnologia com a ingredients del pregó de la Candelera

La investigadora molinenca Lidia Lozano va ser la pregonera de la 173ª Fira de la Candelera, que arrencarà el proper 2 de febrer. Durant l’acte solemne també es va fer un homenatge a la malauradament desapareguda Gemma Tribó, molinenca doctora en història contemporània.

Lidia Lozano és doctora en Enginyeria Agrònoma i investigadora de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) on, entre altres coses, treballa en la millora genètica de fruiters per desenvolupar noves varietats de poma i pera adaptades a zones d’altes temperatures en el context del canvi climàtic. Per aquest motiu, s’ha escollit com a pregonera, amb l’objectiu de posar l’accent en la innovació agrària.

La investigadora molinenca va estar molts anys formant-se i treballant a Nova Zelanda i a Itàlia, fins a l’any 2020 que va decidir tornar a Molins de Rei per reprendre la seva activitat científica i de docència a casa seva. Això li ha permès obtenir una visió més global sobre els reptes que planteja el canvi climàtic a la indústria agroalimentària i poder buscar solucions, com algunes de les que es presentaran en el nou espai Planter Innov@ que s’estrena aquest any.

El pregó de la Fira va comptar amb els parlaments institucionals de l’alcalde, Xavi Paz, qui ha destacat “la importància de la Fira com a element transformador de la societat i de tota la vila de Molins de Rei”. Per la seva banda, el regidor de Fira, Iván Mustieles, va ser l’encarregat de donar la benvinguda a la fira convidada, la Fira de Sant Miquel (Lleida).

En últim lloc, cal destacar l’homenatge pel record a la doctora Gemma Tribó, per la seva col·laboració en la divulgació del món de la pagesia i de la Fira de la Candelera en particular. Aquesta estimada i respectada doctora en Història, va morir el passat mes d’octubre a causa d’un desafortunat accident.

Font: Ajuntament de Molins de Rei

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here