L’independentisme català viu uns moments complicats: a la relació conflictiva entre ERC i Junts i a la crisi d’una CUP en permanent reformulació, s’hi afegeix  la polèmica que viu l’Assemblea Nacional Catalana.

La direcció de l’ANC, encapçalada per la presidenta de l’entitat, Dolors Feliu, i el coordinador d’estratègia i exdiputat, Uriel Bertran, ha proposat celebrar una consulta telemàtica als socis i sòcies que tindrà lloc entre l’1 i el 14 del proper mes de març. La pregunta serà “Estàs d’acord que l’Assemblea impulsi la Llista Cívica per la Independència a les pròximes eleccions del Parlament de Catalunya, per tal de fer efectiva la independència?”.

La possibilitat d’una quarta llista independentista, que podria encapçalar, segons algunes fonts, qui serà eurodiputada de Junts fins el mes de juny, Clara Ponsatí, provocaria una divisió del vot d’aquest sector, que perjudicaria les expectatives d’ERC, Junts i la CUP. No és d’estranyar, doncs, que la proposta hagi desfermat un intens debat intern i la clara oposició d’un sector de l’Assemblea.

Jaume Marfany i Pere Pugès en contra de la llista

Els socis i sòcies de l’ANC que creuen que la presentació d’una llista electoral és un error han protagonitzat aquesta setmana una roda de premsa davant la seu de l’ANC a Barcelona, ja que la direcció els hi va impedir realitzar-la dins el local. Van presentar un manifest signat entre d’altres pels exvicepresidents Carles Castellanos, Jaume Marfany, d’Esplugues de Llobregat, Jordi Pesarrodona i Josep Cruanyes. També s’han mostrat en contra de la iniciativa de la direcció alguns dels fundadors com Miquel Sellarès, o Pere Pugès, de Sant Boi de Llobregat, així como el cantant i exdiputat Lluís Llach, Blanca Serra o Carles Sastre. Tots demanen votar NO a la consulta del mes que ve. També la Sectorial de la Gent Gran propugna el vot negatiu. Pere Pugès ha advertit que la credibilitat de l’entitat està “sota mínims”.

En la banda del SÏ es troben el grup Donec Perficiam i la Sectorial d’Empresa i Autònoms, que es pregunta: “Hem de canviar amnistia i Rodalies per la independència?” en un clar qüestionament de la línia política d’ERC i Junts. L’expresidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie ha declarat que “el paper dels exdirigents no és dir el què ha de fer o deixar de fer l’ANC” en una evident crítica als signants del manifest contrari a la llista cívica.

L’ANC va tenir en els moments àlgids del procés independentista una clara influència en molts municipis del Baix Llobregat. Ara, aquella força ha disminuït molt, tot i que continuen havent-hi assembles locals, com la de Molins de Rei, molt actives. El 16 de març es coneixeran els resultats d’una consulta que pot tenir moltes conseqüències  pel futur de l’entitat i en la que hi haurà molts ulls posats en el nivell de participació.

Fotografia de Pere Pugès i Jaume Marfany (2016): BF

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here