Els consistoris baixllobregatins i el Consell Esportiu del Baix Llobregat, mostren la seva preocupació davant l’augment dels comportaments incívics en els esdeveniments esportius i els volen combatre promovent un ambient esportiu sa, respectuós i inclusiu. Olesa de Montserrat i El Prat, són dues de les localitats que han posat en marxa noves iniciatives per combatre l’incivisme en l’esport local

El Prat

L’Ajuntament pratenc i el Club Barcelonista Terlenka acorden que els partits de futbol del Terlenka es juguin a porta tancada aquest cap de setmana com a protesta pels incidents violents del passat 27 de gener. També s’estan realitzant sessions de sensibilització amb els Mossos, es reforçarà el programa d’Esports i Valors i s’elaborarà un reglament contra la violència, el masclisme i la LGBTI-fòbia a l’esport.

Després de l’agressió  que va patir el porter d’un equip de futbol visitant al finalitzar un partit amb el Club Barcelonista Terlenka el passat 27 de gener al Camp de Futbol del Complex Esportiu Municipal Estruch del Prat,  que ha tingut una amplia repercussió social a la ciutat i difusió als mitjans de comunicació, l’equip de govern de l’Ajuntament s’ha posicionat de forma contundent en contra de la violència en l’esport, amb tolerància zero davant les agressions físiques o verbals.

Per això, des de la Secció Municipal d’Activitat Física i Esport, s’ha obert un  expedient informatiu per abordar aquest cas i prendre les mesures per evitar la repetició de situacions com aquestes en el futur.

Una vegada analitzats els fets, que el consistori qualifica “d’inadmissibles”, i tenint en compte les mesures preses per la Federació Catalana de Futbol (tres partits a porta tancada i vuit partits de sanció per al jugador que va participar en l’agressió), així com les mesures preses pel Club Barcelonista Terlenka, amb l’objectiu de sensibilitzar els esportistes, les seves famílies i la ciutadania en general en la necessitat d’erradicar la violència en l’esport,  l’Ajuntament ha decidit el següent:

• Decretar de forma acordada amb el Club Barcelonista Terlenka el tancament al públic del Camp de Futbol Municipal del CEM Estruch per a tots els partits de futbol programats el dissabte 24 i el diumenge 25 de febrer.

• Reforçar els programes d’Esports i Valors i les campanyes per a una pràctica esportiva saludable i pacífica en col·laboració amb les entitats esportives.

• Elaborar un reglament municipal per reforçar les eines de que disposa l’Ajuntament per actuar davant la violència en l’esport, lluitar contra la desigualtat de gènere, el racisme, la xenofòbia i la LGTBIfòbia,

Aquestes mesures se sumen a les sessions de sensibilització que els Mossos estan fent aquesta setmana i la vinent a tots els equips de juvenil del Terlenka, així com a les famílies.

L’Ajuntament del Prat afirma en un comunicat que vetllaran perquè “l’esport continuï sent un eix vertebrador del Prat, reforçant els valors positius, la seva contribució al benestar de les persones, a l’establiment de vincles socials i a la generació de  models socials positius, de valors de ciutadania, d’integració i de cohesió social”. I afirmen que per això treballaran “plegats, les entitats, l’Ajuntament  i tota la comunitat,  en la lluita contra la violència de tota mena, no permetent que tingui cabuda en l’esport”.

Olesa de Montserrat

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat mostra la seva preocupació per l’augment dels actes incívics i manques de respecte en els esdeveniments esportius del municipi. El consistori, a través de la Regidoria d’Esports i en col·laboració amb entitats locals i supramunicipals, està preparant accions per la promoció de valors positius i el foment de la convivència ciutadana en els esdeveniments esportius.

El Departament d’Esports va iniciar el procés de crear un decàleg de valors per a l’esport d’Olesa de Montserrat. El document, que abordarà qüestions de respecte, tolerància i inclusió, s’està treballant en un grup motor format pel departament i representants de les entitats esportives locals.

Un cop finalitzat es presentarà en el Consell d’Esports per a la seva aprovació i implementació. Jordi Parent, alcalde i regidor d’Esports, apunta que “les actes dels àrbitres mostren un augment important de comportaments incívics”.

Per l’alcalde de la localitat, “s’han de posar límits per regular uns actes que no haurien de succeir, protagonitzats per unes minories que no es comporten bé”.

Una de les iniciatives que van en aquesta línia i que se celebra cada any és el “Xut contra l’LGTBI-fòbia”, organitzada pel Club de Futbol Sala Olesa. Enguany, l’activitat es va celebrar del cap de setmana passat abans del derbi entre l’Associació Esportiva Daina-Isard i el Futbol Sala Olesa.

Aquest acte busca assegurar els drets dels esportistes i promoure la igualtat i la inclusió en l’àmbit esportiu. En aquest sentit, Parent expressa que “haver de celebrar aquests actes, posa de manifest que els drets de les persones encara no estan totalment garantits”.

Amb aquestes mesures, l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat es compromet a promocionar un ambient esportiu sa, respectuós i inclusiu. Noves iniciatives que busquen crear consciència col·lectiva sobre la importància del respecte, la diversitat i els valors positius en l’àmbit esportiu local.

El Consell Esportiu del Baix Llobregat

Paral·lelament, el Consell Esportiu del Baix Llobregat també ha iniciat una campanya anomenada “A la Grada, el Respecte Suma”, que busca conscienciar sobre aquesta qüestió en l’àmbit comarcal.

Entre les mesures que es proposen en aquest projecte, el tutor de joc pot aturar l’esdeveniment durant un minut, en cas de detectar incivisme. Si l’aturada s’hagués de repetir un tercer cop, s’insta a suspendre l’acte.

“El compromís del Consell Esportiu del Baix Llobregat segueix sent educar en valors a partir de la pràctica esportiva. No podem tolerar faltes de respecte per part del públic perquè per nosaltres el terreny de joc és un espai educatiu i posarem totes les eines que tenim al nostre servei per garantir-ho”, apunta Salvador Valls, president del Consell Esportiu del Baix Llobregat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here