L’Audiència de Barcelona ha estimat un recurs presentat per la defensa d’uns dels acusats en la investigació per diversos delictes violents contra aquests seguidors radicals del Barça, i ha limitat la còpia dels telèfons confiscats a tres sospitosos a un període determinat, el de l’atac en un bar de Cornellà a un grup de socis de l’Espanyol

En concret, segons la interlocutòria avançada per ‘El Periódico’ i a la qual ha tingut accés l’Agència Catalana de Notícies (ACN), el tribunal delimita el període al voltant d’uns atacs a aficionats de l’Espanyol. D’aquesta manera, obre la porta a l’anul·lació de proves essencials i que decaiguin una gran part de les acusacions que recauen contra els implicats a la trama, alguns a la presó.

El 9 de juny de 2023, els Mossos d’Esquadra van desplegar un macrodispositiu per detenir 25 persones, entre ells els principals membres dels Casuals. Les indagacions contra aquesta organització es van iniciar arran de l’atac, el 28 de novembre del 2021, contra el bar Los Cazadores, de Cornellà de Llobregat, on hi havia aficionats de l’Espanyol.

El jutjat de Cornellà que investiga aquest assalt i un posterior va confiscar cinc telèfons mòbils de tres investigats i va autoritzar el 27 d’abril del 2022 el bolcat i clonatge del contingut d’aquests terminals.

Els agents van fer una còpia de la memòria i van poder treure’n la informació que va desembocar a les detencions del juny del 2023. Aquesta macrocausa contra el grup radical de seguidors del Barça la tramita per diversos delictes el jutjat d’instrucció número 12 de Barcelona.

Ara l’Audiència de Barcelona ha estimat en part el recurs presentat per l¿advocat Albert Carles Subirats, defensor d’un dels principals implicats, i limita l’extracció de dades dels mòbils a la investigació de l’assalt al local, en concret entre el 23 de novembre de 2021 (dies abans de l’assalt) i 15 de gener de 2022 (després d’una segona acció al mateix bar).

Per aquesta raó, aquest lletrat ha sol·licitat al jutjat de Barcelona que exclogui del procediment el “material indegudament recopilat”. És a dir, el que no estigui entre aquestes dues dates i que van provocar importants decisions judicials, com punxades de telèfons o la instal·lació de micròfons als vehicles d’alguns sospitosos.

Gràcies a aquesta operativa, els Mossos van poder incriminar més membres del grup radical del Barça en altres delictes, com ara extorsió i organització criminal, que no tenen res a veure, segons la defensa, amb l’assalt al bar Los Cazadores de Cornellà.

Si el jutge accepta aquesta petició, les principals línies d’investigació contra els Casuals quedarien tocades.

L’Audiència de Barcelona considera que la limitació temporal en la còpia de les dades dels telèfons mòbils confiscats “resulta ineludible per a un adequat control judicial” d’aquesta mesura per “estar en joc drets fonamentals”, havent de restringir l’autorització de “forma proporcionada als fets objecte d’investigació”, els assalts al bar de Cornellà, i durant el temps que es van poder cometre.

El 28 de novembre del 2021, abans d’un partit de l’Espanyol, es va produir una baralla al local on van participar-hi entre 8 i 15 persones. Dies després, el 8 de gener de 2022, va aparèixer a la persiana del bar la pintada ‘Casuals FCB’. El tribunal, no obstant, amplia uns dies aquest període de temps per assegurar la investigació.

Els investigadors subratllen que “hi ha indicis que es tracta de dues accions coordinades, premeditades i concertades per part de persones vinculades als Boixos Nois”. Els Mossos consideren que aquestes dues actuacions “poden estar motivades per venjança” d’aquest grup d’aficionats a uns fets ocorreguts dies abans, el 23 de novembre del 2022, al Bar Sabroso de Barcelona.

L’Audiència de Barcelona entén que “resulta raonable” que, si el detonant de l’assalt al bar de Cornellà va ser aquest incident, el 23 de novembre sigui la data inicial per a la còpia d’informació dels telèfons mòbils intervinguts. I l’última, una setmana després del 8 de gener, dia en què va aparèixer la pintada, ja que després de fer-la “es van poder fer comunicacions relacionades amb aquesta”, subratllen els magistrats.

L’organització Casuals FCB , que ja va ser desarticulada el 2010, havia tornat a activar-se després que els seus principals líders abandonessin la presó i s’adaptessin al ‘boom’ cannàbic que es viu a Espanya, i en concret a Catalunya, des del 2015. L’operació del juny de l’any passat contra aquest ressorgiment del grup va ser batejada policialment amb el nom d’Hydra, l’ésser mitològic de diversos caps que era capaç de regenerar-se cada vegada que li tallaven un dels colls.

Van ser detingudes 27 persones i diverses van ingressar a la presó. Al líder, Ricardo Mateo, els agents no el van trobar al seu domicili, tot i que va ser arrestat un mes després. La causa del jutjat de Barcelona es va obrir per diversos delictes com homicidi, segrest, extorsió, tràfic de drogues i pertinença a organització criminal, entre d’altres.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here