Del 7 de març al 7 d’abril, el Pota Blava, la Carxofa Prat i el producte fresc del Parc Agrari seran els protagonistes a 32 restaurants de 12 municipis del Baix Llobregat i el Barcelonès. Carme Ruscalleda apadrina aquest XVè Març Gastronòmic, amb èxit de participació. Les Jornades Gastronòmiques marquen l’inici de les Festes de la Carxofa Prat, un seguit d’activitats culturals i gastronòmiques que se celebren al voltant del producte més icònic de la ciutat i de la seva tradició agrícola

La quinzena edició de les Jornades Gastronòmiques del Pota Blava i la Carxofa Prat se celebrarà enguany entre el 7 de març i el 7 d’abril, on el Prat serà la capital de l’activitat amb 14 participants, xifra rècord que supera anteriors edicions, on també cal destacar els 13 nous participants que s’impliquen amb la gastronomia sostenible.

La iniciativa s’estendrà cap a 12 municipis més, entre ells diversos del Baix Llobregat: Abrera, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Esparreguera, Gavà, L’Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Vilanova i la Geltrú.

L’Ajuntament del Prat torna a organitzar l’activitat, degana de les accions gastronòmiques que es desenvolupen a la comarca, i que permet degustar menús elaborats amb els productes més emblemàtics del Parc Agrari del Baix Llobregat.

L’acció gastronòmica s’emmarca dintre de les línies de treball de l’actual equip de govern, desenvolupada amb la complicitat d’altres agents de la ciutat, per valorar els productes de proximitat en la cuina de la restauració local. Precisament, un dels eixos de l’estratègia de ciutat és treballar amb productors i restauradors del Prat per promoure la transformació de les realitats agroalimentàries i fomentar així una alimentació arrelada al territori, on la gastronomia bona, sana i justa sigui la protagonista i un veritable actiu de promoció del Prat.

Alhora, una cuina basada en productes locals també contribueix a la conservació de la biodiversitat i a generar un turisme gastronòmic de proximitat, de qualitat i sostenible per al territori. En aquest sentit, esdeveniments com aquest posen en valor que és possible conjugar sostenibilitat i protecció del territori, una agricultura de proximitat i justa per als productors, i una alimentació sostenible.

Carme Ruscalleda, padrina de les Jornades

D’una família agricultora comerciant, és una referència absoluta de la gastronomia mundial: ha estat l’única dona al món amb 7 estrelles Michelin, tres al restaurant Sant Pau (Sant Pol de Mar), dues per Moments (Barcelona), i dos més pel Sant Pau (Tòquio). Voluntariosa, perfeccionista i obsessionada pel producte i el sabor, ha arribat al cim de la cuina des de l’autodidactisme i la curiositat personal.

La seva cuina està fonamentada en la tradició de cuina catalana i es manifesta preocupada perquè la seva cuina sigui saludable, per això se centra en els productes de temporada de la seva terra. A la història recent del Pota Blava, la companyia i l’estima de Carme Ruscalleda ha estat propera. Fa un quart de segle, ja el 1999, va participar amb una recepta de Pota Blava en el llibre commemoratiu de les primeres 25 fires avícoles de la raça Prat.

El 2015, a una de les primeres edicions de les jornades gastronòmiques, va ser padrina de l’activitat; i dos anys més tard, Ruscalleda va apadrinar el Confit de Pota Blava al concurs del Plat Favorit dels Catalans, recepta que finalment va ser guanyadora. El 2023, la Universitat de Barcelona el va nomenar doctora honoris causa per la seva trajectòria, l’esperit innovador de la seva gastronomia i el lliurament per preservar la cuina catalana.

Tornen les Festes de la Carxofa Prat

Amb les Jornades Gastronòmiques, es dona el tret de sortida a les Festes de la Carxofa, que enguany es tornaran a convertir en un punt de trobada a l’espai públic entorn de l’oferta agrícola i gastronòmica de proximitat, especialment la Carxofa Prat.

Per celebrar que tornarem a gaudir als carrers d’aquest extraordinari producte del Parc Agrari del Baix Llobregat, símbol de la tradició agrícola de la ciutat, s’organitzaran una gran varietat d’activitats de caràcter gastronòmic i festiu, per a tots els públics.

A més de les Jornades Gastronòmiques, tornaran la Carxofada del Prat, el tradicional dinar popular, que tindrà lloc al parc del Fondo d’en Peixo del Prat de Llobregat el 7 d’abril; l’Escarxofa&Jazz, l’esdeveniment que combina gastronomia i un concert de jazz, que serà el 14 d’abril a la Capsa; i el FiraTapa Carxofa Prat, que permetrà gaudir de tapes creatives amb Carxofa Prat elaborades per la restauració local el 19, 20 i 21 d’abril a la plaça de Blanes.

Implicació del Consell Regulador del Pollastre i Capó del Prat i de San Miguel

Gràcies a la col·laboració del Consell Regulador del Pollastre i Capó del Prat, els restauradors i restauradores gaudiran d’un descompte especial en el cost del producte en el marc de les accions de promoció de les Jornades Gastronòmiques amb la finalitat de fomentar i promoure la IGP Pollastre i Capó del Prat com a producte de qualitat agroalimentària.

Amb l’objectiu de promocionar  la gastronomia de qualitat a través del consum de producte local Cerveses Sant Miguel dona suport de nou a aquesta activitat que desenvolupa l’Associació Gastronomia i Turisme (AGT) i tots els menús que s’ofereixen en el marc de les jornades gastronòmiques aniran maridats amb la cervesa Magna de Sant Miguel.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here