La Síndica de Greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, i l’adjunt general, Jaume Saura, van lliurar aquest dimecres, 28 de febrer, a la presidenta del Parlament, Anna Erra, l’Informe del Mecanisme Català per a la Prevenció  de la Tortura i d’altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants, corresponent a l’any 2023. També hi van ser presents (a la fotografia) els membres de l’Equip de Treball del Mecanisme: l’advocat i exdiputat de Sant Feliu de Llobregat, Jaume Bosch, com expert en l’àmbit de la seguretat, la degana del Col·legi de l’Advocacia de Mataró, Maria Pastor Santana, representant del Consell de Col·legis d’Advocats de Catalunya, la representant del Consell de Col·legis  de Metges de Catalunya, Rosa Servent, i la tècnica de la institució del Síndic, Mar Torrecillas.

Durant l’any 2023 es van visitar 29 centres amb persones privades de llibertat o institucionalitzades. Entre els centres objecte d’estudi de la comarca del Baix Llobregat hi figuren la Comissaria dels Mossos d’esquadra de Martorell, les Policies Locals de Castelldefels, Martorell i Gavà , els Centres Penitenciaris de Brans 1 i Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires, i  la Unitat de Salut Mental Itaka de Sant Joan de Déu, a Esplugues de Llobregat.

L’Informe d’enguany ha analitzat a fons el treball penitenciari, el que realitzen les persones internades en presons, que la Síndica ha definit com “la gran assignatura pendent” i que és “una eina imprescindible per a la reinserció social”. La Síndica de Greuges també s’ha mostrat  preocupada per l’increment de les contencions mecàniques.

El Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura és una eina de supervisió del tracte i les condicions de detenció i d’estada de les persones privades de llibertat. Depèn de la Síndica de Greuges i està format per un Consell Assessor de 12 membres elegit pel Parlament de Catalunya el 3 de maig de 2023 amb 112 vots a favor, 1 abstenció i 12 vots en contra,  i d’un Equip de Treball més reduït que efectua cada setmana les visites i confecciona una fitxa de cada una. Anualment es presenta un Informe al Parlament que es discuteix en una sessió de la Comissió del Síndic de Greuges.

Font i fotografia: Síndic de Greuges

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here